Stočari očajni: Veterinari naplaćuju testiranje stoke na brucelozu koje im je država već platila

Stočari širom BiH svake godine se suočavaju s problemom kada trebaju testirati svoja goveda na zarazne bolesti kako bi svoje proizvode mogli prodavati. Država u ove svrhe izdavaja 2,5 miliona KM sredstava koja se uplaćaju veterinarskim stanicama, ali veterinari u pojedinim mjestima dodatno naplaćuju uzimanje uzoraka.

Stočari ističu kako je ovo čista pljačka jer kada im kažu da im je država, odnosno nadležno ministarstvo to platilo, pojedini veterinari odbijaju da im izdaju nalaz dok se uplata ne izvrši. Nalaz je ključan jer se njime potvrđuje da su goveda zdrava i da se njihovo meso i ostali proizvodi mogu koristiti u prehrambene svrhe.

“Riječ o obaveznim mjerama za koje Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH izdvaja sredstva na godišnjem nivou. Riječ je o testovima vađenja krvi koje rade veterinari, a uzorci se testiraju u institutu ili zavodu. Problem je što veterinari ponovo naplaćuju tu uslugu i govore stočarima kako im ne mogu uskratiti to. Novac, nekada i po 50 KM, uzimaju po grlu i zamislite kada neko ima naprimjer 100 ili 200 krava. Ako nema papira, onda mljekari ne uzimaju mlijeko i to vodi do niza problema”, rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kazao je kako stočari, posebno u manjim mjestima, ne smiju da prijavljuju ove slučajeve jer im veterinari trebaju kako bi mogli raditi, a od stočarstva žive i prehranjuju svoje porodice. Prema navodima stočara, iznosi se kreću od 10 KM do 50 KM, zavisno od mjesta do mjesta. Neki, u skladu s propisima, ne naplaćuju.

Tako naprimjer u Gornjem Vakufu i Lukavcu pojedini veterinari naplaćuju uslugu 10 KM po grlu, u Tešnju 15 KM, Kantonu 10 20 KM, Velikoj Kladuši 45 KM, a u Sanskom Mostu čak 50 KM za uzorak krvi i 10 KM za vakcinu.

“Rekao sam im da traže fiskalni račun u kojem se navodi stavka po stavka koju su naplatili, ali veterinari ne žele navoditi stavke ili izdati račun jer bi se tada moglo dokazati šta rade. Država je to već platila i od naših poticaja izdvajaju novac u te svrhe. Ponašaju se i drsko i neće da rade u nekim mjestima dok se ne uplati”, kazao je Bićo.

Prema navodima nadležnog ministarstva, veterinarima i dijagnostičkim stanicama je plaćeno da rade uzorke na brucelozu, tuberklozu, enzootske leukoze goveda, plavog jezika i salmonele. Veterinarima se plaća 5 KM za uzimanje krvi i 15 KM za tuberkulinizaciju po životinji.

Pojedini stočari kažu kako veterinari uopće ne rade tuberkulinizaciju, već samo izvade krv, ali uredno naplate i od države i od njih.

“Tuberkulinizacija se izvodi tako što se na vratu izmjeri debljina kože pa aplicira lijek, a zatim nakon tri dana dođu pa ponovo izmjere debljinu kože na onom mjestu gdje su aplicirali te se na osnovu debljine kožnog nabora tumači rezultat. Poenta ovoga je da 95 posto vetetinara godinama naplaćuje tu analizu od federalnog ministarstva ili od vlasnika, ali je ne rade. To je zahtjevan test zbog kojeg je cijena provedenih mjera visoka i između ostalog najteži dio provedbe mjera i vidjet ćete da u prilogu V piše tuberkuloza koju ne ispituju, a naplaćuju, samo izvade krv i onda falsifikuju tuberkulozu, jer se tuberkuloza ne ispituje preko krvi, već preko testa”, kazao je jedan od stočara.

Stočari su razočarani i kažu kako se nadaju da će nadležni konačno riješiti ovu situaciju koja je, između ostalog, doprinijela tome da se određeni broj stočara prekine baviti ovom značajnom djelatnošću ili čak odseli iz države.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*