Vakcinišete li se prije putovanja u egzotične zemlje: Koje vakcine su potrebne i gdje ih nabaviti

Putovanja prema dalekim, egzotičnim zemljama sve su atraktivnija među Bosancima i Hercegovcima, ali nerijetko naši stanovnici zanemaruju potrebe obavezne i preporučene vakcinacije prilikom odlaska u zemlje u kojima vlada rizik obolijevanja od određenih zaraznih bolesti.

Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, neke od vakcina koje je najčešće potrebno primiti prije putovanja u određene države su vakcine protiv hepatitisa A i B, tetnusa, tifusa, žute groznice i tifoidne groznice, a prilikom pojedinih putovanja potrebne su i vakcine protiv kolere, malarije, meningitisa, rubeole, bjesnila, japanske encefaleje…

Naprimjer, vakcina protiv hepatitisa A i B preporučuje se prije putovanja u Indiju, Maleziju, Keniju, Kirgistan, Moldaviju, Zimbabve, Tanzaniju, Tajland, Peru, Pakistan ili Niger, dok je vakcina protiv hepatitisa B potrebna prilikom dužeg boravka u Koreji, Singapuru ili Senegalu.

Vakcinu protiv tetanusa i tifusa potrebno je primiti prije putovanja u Moldaviju, Indiju, Keniju ili Nigeriju. Vakcina protiv tifusa poželjna je i prilikom putovanja u Ugandu gdje se također preporučuju I preventivne mjere protiv malarije.

Zaštita od žute groznice obavezna je prije odlaska u Nigeriju gdje je potrebno pri ulasku u zemlju imati dokaz o vakcinaciji, a vakcina protiv žute groznice preporučuje se i prije putovanja u Keniju, Zimbabve, Ugandu, Togo, Senegal, Ruandu, za duži boravak u Panami, kao i prilikom posjete amazonskoj prašumi u Peruu.

S obzirom da sve više naših državljana putuju na Tajland, važno je znati kako se prije putovanja na jugoistok Azije preporučuju vakcine protiv bjesnila, japanske encefaleje, tetanusa i tuberkuloze. Vakcine protiv zarazne bolesti kolere preporučuju se prije odlaska u Zimbabve ili Ugandu, dok je vakcina protiv malarije poželjna prilikom putovanja u Togo, Timor Istočni ili Ruandu.

Ovog ljeta izuzetno su aktuelna i putovanja u Zanzibar na istoku Afrike koje, između ostalog, provodi i turistička agencija Sol Azur & Buena Vista.

“Vakcinacija prilikom putovanja za Zanzibar nekada je bila uslov da se uopće dobije viza. Međutim, to se sad ukinulo. Kada je riječ o svim aranžmanima prema dalekim destinacijama, mi uvijek naše klijente uputimo prema zavodima za javno zdravstvo jer se njihove preporuke stalno mijenjaju. Zna se deseiti da neka informacija zastari za mjesec dana. Dosad smo imali putnike koji su bez vakcinisanja putovali u Zanzibar i nije bilo nikakvih problema. Imali smo i aranžmane prema Baliju gdje također nije potrebna vakcinacija. Uskoro radimo aranžmane za Vijetnam i putnici se ne moraju vakcinisati ni prilikom ovog putovanja. Ipak, podsjećamo kako je uvijek bolje otići lično do zavoda i posavjetovati se sa ljekarima i pidemiolozima”, kazali su nam iz Sol Azura & Buena Viste.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pojašnjavaju nam kako ambulanta za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštitu trenutno aplicira za vakcine protiv žute groznice, hepatitisa A i B, protiv meningokoknog meningitisa, trbušnog tifusa, pneumokoke, tetanusa i bjesnila.

“Vakcine se nabavljaju putem javnih nabavki. Svake godine situacija sa nabavkom vakcina se mijenja jer su veledrogerije u BiH zadužene za nabavku te situacija na tržištu diktira u datom momentu kojih vakcina će biti u opticaju. U ambulanti za međunarodni saobraćaj i antirabičnu zaštitu Zavoda u skladu sa aktuelnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije pružaju se usluge vakcinisanja protiv navedenih oboljenja te savjetovanje za svaki pojedinačni slučaj putnika, prilagođeno zemlji u koju putuje, te ukoliko je potrebno i hemoprofilaksa protiv malarije”, pojasnila nam je epidemiologinja Anisa Bajramović, voditeljica Odjela za imunizaciju sa vakcinalnim punktom.

Prije putovanja putnici se trebaju javiti u ambulantu gdje će dobiti sve potrebne informacije za putovanje te uslugu vakcinisanja koja im je neophodna. Detaljni podaci o obaveznom i preporučenom vakcinisanju prilikom putovanja u svaku zemlju mogu se pronaći na stranici Ministarstva vanjskih poslova.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*