Kolegij Vlade TK: Ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevima radnika “Aide”

Na današnjoj sjednici Kolegija, Vlada Tuzlanskog kantona je razmotrila zahtjeve sindikata Fabrike obuće Aida, te zaključila da ne postoji zakonski osnov da se udovolji zahtjevu za materijalno zbrinjavanje za vrijeme nezaposlenosti.

Ipak, Vlada će u narednom periodu sagledati mogućnosti za osiguranje jednokratne pomoći uposlenicima, o čemu će se izjasniti najkasnije do petka 28.novembra. Iz Ureda za informisanje u saopćenju za javnost podjećaju da je Vlada TK za pokretanje proizvodnje i socijalnu pomoć radnicima Fabrike obuće Aida izdvojila 244.6 hiljada KM.

Kako je predočeno u Informaciji o stanju u Aidi, fabrika je u proteklom periodu radila u „lohn” aranžmanu za više kupaca, a trenutno se vode pregovori za rad sa nekoliko firmi. Konstatovano je da su se izuzetno složeni uslovi privređivanja odrazili i na stanje u Aidi, koje karakterišu nedostatak ino – narudžbi, nedovoljna uposlenost kapaciteta, niska cijena rada u „lohn – poslovima”, nedovoljni ostvareni prihodi, zastarjeli mašinski park i nizak standard zaposlenih.

Trenutno je u Aidi zaposleno 317 radnika, što je za 18 manje nego u januaru 2014. godine. Određeni dio radnika je penzionisan, dok su neki otišli da rade u drugim firmama.

Govoreći o platama u Aidi, predsjednik Nadzornog odbora Zlatko Kovačević je iznio podatke da u mjesecima kada su pogoni uposleni nekvalifikovani radnici imaju mjesečna primanja u iznosu od oko 200-300 KM, a naknade uposlenika sa srednjom stručnom spremom u tom periodu iznose do 800 KM, što je znatno više nego u drugim firmama iz ove privredne grane. Visina toplog obroka iznosi 3 KM po izrađenom danu. Visina dnevnice za izrađeni dan je 10 KM i više, u odnosu na radno mjesto i stepen stručne spreme.

Trenutno teško stanje i nedostatak posla rezultat je poremećaja na tržištu obuće, koji je posljedica kišnih perioda ove godine i smanjenja narudžbi obuće za sezonu proljeće ljeto 2015. godine s jedne i trgovinskih odnosa sa Rusijom s druge strane, istakao je direktor Fabrike obuće Aida Bahrudin Bašić. Govoreći o budućim poslovima, od 15. decembra počinje se raditi obuća za sezonu jesen-zima 2015. Poznato je da rad za sezonu jesen-zima nosi mnogo više posla nego proljeće-ljeto, te se stoga može očekivati veće angažovanje pogona u Fabrici.

( RTv7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*