OHR o dogovoru trojke: Postoji eksplicitan uslov

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) komentirali su za Vijesti.ba Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH, te su kazali kako zatvaranje OHR-a dolazi u obzir tek kada prestane politika destrukcije BiH.

Podsjećamo, predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Sporazum o formiranju Vijeća ministara BiH.  

Jedan od potpisanih principa odnosi se na zatvaranje OHR-a.

-Kroz mehanizam koordinacije procesa evropskih integracija u BiH intezivno raditi na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU u cilju ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje BiH EU, kroz izradu akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz preporuka Mišljenja Evropske komisije. U procesu napretka BiH ka članstvu u EU postepeno stvoriti uvjete da institucije BiH preuzmu puni suverenitet i da se završi mandat OHR-a u BiH – glasi jedan od principa iz potpisanog sporazuma.

Iz OHR-a su za naš portal kazali kako pozdravljaju potpisani Sporazum, ali da zatvaranje OHR-a dolazi u obzir tek kada bh. Političari prestanu s politikama destrukcije.

Stav OHR -a prenosimo u cijelosti:

“OHR pozdravlja jučerašnje potpisivanje principa za formiranje vlasti, te se nadamo da će ti principi rezultirati brzim imenovanjem Vijeća ministara BiH. Također se zahvaljujemo specijalnom predstavniku EU Wigemarku na njegovim naporima. Nadamo se da će jednako brzo uslijediti formiranje vlasti na preostalim nivoima vlasti.
 
Što se tiče zatvaranja OHR-a, pozdravljamo činjenicu da su se politički lideri složili da će aktivno raditi na stvaranju uslova za tranziciju OHR-a.
 
U tom smislu, valja napomenuti da je na Vijeću za provedbu mira, Vijeću sigurnosti UN-a i na visokom predstavniku da procijene jesu li ispunjeni uslovi za gašenje OHR-a.

Međutim, to gašenje je eksplicitno uslovljeno pozitivnom procjenom političke situacije u BiH zasnovanom na punom poštivanju Dejtona.

Taj uslov je eksplicitan i ne postoji način da se on zaobiđe. Stoga je najveći doprinos koji bh. politički lideri mogu dati odluci o ukidanju OHR-a prestanak sa destruktivnim politikama koje produbljuju podjele”, navodi se u reakciji OHR-a za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*