EPBiH postavila još 6 punjača za EV i nabavila još 6 električnih automobila

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) otvorila je još šest punionica za električne automobile i nabavila još šest automobila na električnu energiju. Elektroprivreda u vlasništvu države sada ima sedam punjača za električna vozila (EV) i osam električnih automobila.

EPBiH je, kako se navodi u saopštenju ove kompanije, prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, instalirala još šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica. Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike EV.

Trošak električne energije za pogon EV, koja su u voznom parku EPBiH, u proseku je 1,6 KM/100 km

Razvojem i promocijom elektromobilnosti, EPBiH, kao društveno odgovorna kompanija, doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH, posebno tokom zimskih mjeseci, saopštila je ova kompanija.

Adnan Bosović, član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH, je izjavio da trošak električne energije za pogon električnih vozila, koja su u voznom parku kompanije, u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanja je, takođe, značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

“Ovakav angažman naše kompanije, kao najvećeg proizvođača, distributera i snabdijevača električnom energijom u zemlji, je u neku ruku logičan jer elektromobilnost predstavlja novi izvor potražnje za ovim energentom, što s naše strane mora biti pravovremeno anticipirano i omogućeno”, rekla je Suada Penava, rukovodilac tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH.

Kako bi BiH adekvatno pratila razvoj ove oblasti u zemljama EU, potrebna je uspostava podržavajućeg regulatornog okvira koji uključuje domen carinske i poreske politike, prostorno planiranje i gradnju, priključenje punionica na elektroenergetsku mrežu, kao i mjere subvencionisanja kupovine električnih vozila.

Kroz Udruženje za elektromobilnost pri Privrednoj komori FBiH predstavnici EPBiH aktivno učestvuju u pokretanju inicijativa za promjenu propisa u ovim oblastima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*