Radnici Aluminija nakon sastanka s Čovićem: Nismo zadovoljni, mogući protesti

Ukupno 526 ljudi želi da radi, njih 76 želi otpremninu, a 46 je zaokružilo i jednu i drugo, što nije valjan odgovor.

Njih 177 nisu ništa zaokružili, otkrio je danas predsjednik Skupštine Sindikata Aluminija Pero Bebek, govoreći o nedavnoj anketi radnika Aluminija. 

– Bilo bi tu tehnološkog viška otprilike 550, što je lošije nego prošli put kada smo pričali. Što se tiče plana zbrinjavanja, prvo bismo trebali uraditi sistematizaciju. Trenutno je tu strateški partner izraelsko-kineska firma, istakao je Bebek nakon sastanka u mostarskom preduzeću. 

Osrvrnuo se i na one koji žele penzionisati se.

– Kad pođe čovjek u mirovinu bilo kada, u tom slučaju bi mu se sve uplatilo, što smo i mi tražili, ali i u pisanoj formi i sa pečatom. U svakom slučaju puno je lošije nego prošli put, više je pesimizma. Jedini optimizam je kada je u pitanju ljevaonica. Što se tiče elektrolize, za dugo vremena neće biti popravljeno, naveo je Bebek. 

Novinarima se obratio i Romeo Biokšić, iz Nezavisnog sindikata Aluminija.

Nismo zadovoljni! Na osnovu ankete 64 posto radnika se izjasnilo da bi nastavilo daljni nastavak rada, devet da bi uzelo otpremninu, šest posto za obje varijante dok se 21 posto nije nikako izjasnilo. 

Samim tim dovodimo se u nezgodnu situaciju i po pokretanju plana gdje smo dobili i trenutnu sistematizaciju radnih mjesta gdje se šest od pet uposlenika smatraju viškom. 

Mogući su protesti, štrajkovi. Dakle, 1. septembra je upitno pokretanje proizvodnje, osim ako novi strateški partner ne ubrizga nova sredstva, naveo je Biokšić. 

Sindikati radnika Aluminija, navode, ponovno će tražiti od Vlade Federacije BiH ugovor o isplati doprinosa za sve radnike Aluminija. Sastanku su prisustvovali Nadzorni odbor, direktori Uprave Aluminija, predstavnici sindikata, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*