VMBiH: Strana ulaganja u BiH do kraja 2013. iznosila 11 milijardi eura

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za promidžbu inozemnih ulaganja BiH, primilo je danas k znanju Analizu izravnih stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini te pregled i analizu svjetskih izvješća značajnih za privlačenje stranih ulaganja. Ukupna izravna strana ulaganja na kraju 2013. iznosila su 11 milijardi KM ili 5,6 milijardi eura.

U ukupnim iznosima investicija, uz registrirane investicije iz Ruske Federacije i povećanje aktivnosti investitora s Bliskog istoka, najznačajniji investitori u BiH su i dalje zemlje EU-a i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija. Najznačajniji iznos ukupnih stranih ulaganja je realiziran u sektoru proizvodnje (32 posto), a slijedi bankarski sektor (22 posto).

Strana ulaganja u 2013. godini iznosila su 418 milijuna KM, što predstavlja smanjenje od 21,7 posto u odnosu na 2012. godinu. U Bosnu i Hercegovinu u prošloj godini najviše je investirala Srbija (62 milijuna KM), a slijede Velika Britanija (56 milijuna KM), Austrija (51 milijun KM), Švicarska (44 milijuna KM) i Njemačka (40 milijuna KM). Rusija, koja je u 2011. i 2012. godini bila najveći investitor u BiH, u prošloj je godini zabilježila smanjenje kapitala. Najveći iznos investicija u 2013. godini ostvaren je u okviru financijske uslužne djelatnosti s 141,8 milijuna KM.

Prema Analizi, nužni preduvjeti za povećanje stranih investicija su kreiranje tržišne investicijske politike, stvaranje povoljnog, stabilnog, predvidivog, nediskriminacijskog i poticajnog poslovnog okruženja te raspoloživi prirodni resursi, priopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.