U subotu promocija knjige „Iluzija o nevinosti (Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba)

Mediacentar Sarajevo u subotu 17. avgusta 2019. godine u 18.00h u prostoru Ateljea Ismeta Mujezinovića organizuje promociju knjige: “Iluzija o nevinosti (Novinarstvo u vrijeme kriza i sukoba)”, autora Nenada Pejića.

U promociji učestvuju: Boro Kontić- izdavač, Jasmin Imamović-gradonačelnik Tuzle te Nenad Pejić, autor knjige.

O djelu:

U svojoj novoj knjizi Nenad Pejić, jedan od najpoznatijih bh. novinara, istražuje teme i pitanja sa kojima se novinari i mediji suočavaju izvještavajući iz kriznih situacija. Koristeći vlastito ali i bogato iskustvo reportera Radija Slobodne Evrope on propituje novinarske dileme, učinjene greške, primjere hrabrosti i izvještavanja unutar složenih vojnih, političkih i etničkih tenzija na širokom prostoru od BiH do Pakistana.

“Jedna je od opasnosti interneta da ljudi mogu živjeti potpuno različite stvarnosti. Tako se mogu začahuriti u svijet informacija koje pojačavaju njihove postojeće predrasude. Pitanje je, dakle, kako koristiti tehnologiju na način koji omogućava višestrukost glasova, pruža različitost pogleda, ali ne vodi balkanizaciji društva i pronalazi načine da stvaramo nešto zajedničko, da se razumijemo.”

O autoru Nenadu Pejiću:

Diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1972. godine. Zaposlio se na TV Sarajevo kao pripravnik i došao do mjesta glavnog urednika. Napustio je Sarajevo posljednjeg dana aprila 1992. godine i postao saradnik Evropskog instituta za medije u Manchesteru (Engleska). Institut se preselio u Dusseldorf (Njemačka), gdje je vodio Odjeljenje za Publikacije i javne poslove.

Od septembra 1993. je zaposlen na Radiju Slobodna Evropa. Osnivač je redakcije na južnoslavenskim jezicima, koja je sadržavala programe na albanskom, bosanskom, crnogorskom, hrvatskom, makedonskom i srpskom jeziku, kao i regionalni program. Godine 2002. kao prvi neamerikanac imenovan je za zamjenika direktora Radija Slobodna Evropa, 2013. na mjesto glavnog i odgovornog urednika RFE/RL a u februaru 2014. i za kopredsjednika kompanije.

Autor je nekoliko scenarija za TV drame i filmove kao što su “Krivda”, “Majstori mraka”, “Proces”. Objavio je tekstove u stručnim publikacijama u Francuskoj, Austriji, Engleskoj, Njemačkoj, Italiji. Predavao je na sveučilištima u Njemačkoj, Gruziji, institutima u Ukrajini, Crnoj Gori, Azerbejdžanu, Moldaviji, NATO-u, te na skupovima nevladinih organizacija u Austriji, Nizozemskoj i Španjolskoj.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*