Predstavnici udruženja žrtava nezadovoljni sastankom s Meronom

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Saveza logoraša u BiH, Udruženja “Majke Srebrenice”, Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva i Udruženja Žrtava i svjedoka genocida.

Predstavnici udruženja žrtava kazali su da nisu zadovoljni sastankom te da su tražili smjenu svih sudija MKSJ-a, dodajući da je bilo razgovora i o nedavnom puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

– Također smo tražili smjenu glavnog tužioca Haškog tribunala Sergea Brammertza te smo pozvali bivšu glavnu tužiteljicu Carlu del Ponte na odgovornost za oslobađanje zločinaca od kazne – kazala je Agenciji Fena predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović.

Potpredsjednik Saveza logoraša u BiH Asim Zulić kazao je Agenciji Fena da su predstavnici udruženja s Meronom uglavnom razgovarali o puštanju haškog optuženika i predsjednika srpskih radikala Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

– Na sva naša pitanja, Meron je odgovorio da se Brammertz nije žalio na Odluku Pretresnog vijeća Tribunala o puštanju Šešelja te da ne može ništa više kazati o tome – zaključio je.

Meron boravi u trodnevnoj posjeti u BiH u okviru koje je obišao nekoliko stratišta iz proteklog rata, položio cvijeće na nekoliko spomenika žrtvama agresije na BiH te razgovarao s predstavnicima udruženja žrtava i pravosudnih institucija.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*