„Otvorena učionica na Filozofskom fakultetu“

U četvrtak, 22. 8. 2019. s početkom u 12 sati u atriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli bit će svečano otvorena učionica koju su uz finansijsku podršku Grada Tuzla, a u okviru projekta „Otvorena učionica na Filozofskom fakultetu“, u partnerskim odnosima realizirali Filozofski fakultet i Ekološki savez „Eko-Zeleni“ TK.

Projekat Otvorena učionica na Filozofskom fakultetu podrazumijevao je prije svega prvu fazu uređenja atrija Filozofskog fakulteta u Tuzli što je tek početna platforma za realizaciju edukativnih, naučno-popularnih i promotivnih aktivnosti za studente/studentice Filozofskog fakulteta kao i za šire građanstvo. Naime, ovaj projekat „Otvorena učionica na Filozofskom fakultetu“ će doprinijeti podizanju ekološke svijesti među studentima/studenticama, olakšati i obogatiti nastavni proces i pedagoški rad (posebno u okviru nastavnog predmeta Ekološka pedagogija), ali i zadovoljiti potrebe studenata/studentica Filozofskog fakulteta za boravkom na otvorenom, ekološki uređenom prostoru. Ovakva otvorena učionica ne postoji na području Grada Tuzle, tako da su ovom projektnom idejom zadovoljene i potrebe šire društvene zajednice jer je planirano da se u Otvorenoj učionici na Filozofskom fakultetu održavaju i prigodne promocije knjiga, popularna predavanja za građanstvo o ekološkim ili drugim važnim temama.

Filozofski fakultet i studijski programi na Filozofskom fakultetu ovim projektom otvorene učionice nastoje biti, a u mnogočemu već i jesu, etički i društveni korektiv pri realizaciji ciljeva programa za održivi razvoj. Naime, Filozofski fakultet kao ustanova koja studentice i studente obrazuju iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, odnosno kao ustanova koja obrazuje buduće učitelje predškolskog obrazovanja, razredne nastave, nastavnike i profesore predmetne nastave u svojoj nastavnoj praksi već ozbiljno raspravlja o ekološkoj krizi, bio-etici, podizanju ekološke svijesti i drugim temama koje korespondiraju sa održivim stilovima života, a o čemu alumni Filozofskog fakulteta u svom kasnijem radu podučavaju nove generacije.

U tom smislu, Otvorena učionica, koja će neupitno i dalje sugerirati ekološki održive stilove života, može postati važno mjesto i za razmjene studentskih ideja, iskustava, prostor zagovaranja solidarnosti među ljudima i kvalitetnijeg odnosa prema ljudskim koliko god i prema prirodnim resursima.

Projekat se realizirao u partnerskim odnosima između Ekološkog saveza „Eko-zeleni“ TK (odgovorna osoba, prof. dr. Muhamed Omerović, predsjednik Saveza) i Filozofskog fakulteta u Tuzli (odgovorna osoba, prof. dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta). Finansijska sredstva su osigurana iz Budžeta Grada Tuzla na osnovu Javnog poziva za dodjelu finansijskih sredstava iz Budžeta Grada Tuzla za podršku projekata neprofitnih organizacija po LOD metodologiji.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*