NASA potvrdila misiju na Jupiterov mjesec Europa

Američka svemirska agencija NASA je potvrdila da namjerava realizovati misiju na Jupiterov mjesec pod nazivom Europa.

NASA već godinama priča o slanju sonde na mjesec Europa, a sada su ti planovi konačno potvrđeni. Agencija je potvrdila narednu fazu misije Europa Clipper koja podrazumijeva slanje svemirske letjelice na mjesec kako bi se utvrdilo da li može podržavati život.

Ovaj potez omogućava napredak ka završetku i testiranju finalnog dizajna svemirske letjelice. Administracija radi tempom koji bi omogućio da lansiranje bude obavljeno 2023. godine, ali je moguće i da se to dogodi dvije godine kasnije.

Istraživači su svoj prijedlog predstavili NASA-i 2017. godine te su pokazali kutijasti lander koji bi proučavao površinu i ono ispod nje. Tim nije trebao potvrdu za početak misije pa je već obavio testiranje antene za podatke.

Mjesec je potencijalno najbolji kandidat za život u Solarnom sistemu osim Zemlje. Europa ima koru prekrivenu ledom, a postoje i dokazi o postojanju morske soli.

Ako se ispod površine nalazi okean, NASA bi mogla pronaći dokaze života čak iako se radi samo o ostacima iz ranije ere. Clipper bi mogao pomoći u određivanju održivosti ljudskog istraživanja mjeseca Europa, iako je svaka perspektiva o tome godinama daleko.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*