Inspektorati da pojačaju nadzor zbog uništavanje ambrozije na području FBiH

Vlada Federacije BiH je usvojila izvještaj o provođenju Akcionog plana za upoznavanje javnosti, uništavanje i suzbijanje širenja ambrozije na području FBiH, koje je sačinilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Danas su federalni i kantonalni organi uprave i upravne organizacije, referentne za pojedine komponente Akcionog plana, a koji nisu dostavili svoje izvještaje ni podatke o njihovom izvršenju, obavezane da planiraju finansijska sredstva za realizaciju predviđenih obaveza.

Sve institucije odgovorne za provođenje Odluke o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije su obavezne da ispunjavaju zadate obaveze, te u skladu s nadležnostima planiraju finansijska sredstva i najkasnije do četvrtog mjeseca naredne godine nadležnom ministarstvu podnesu odgovarajuće izvještaje. Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH je zadužen da za 2020. godinu planira finansijska sredstva za uništavanje ambrozije na području Federacije BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalni inspektorati trebaju pojačati nadzor i nastaviti provoditi zaduženja prema Odluci o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije. Federalno ministarstvo okoliša i turizma je zaduženo da nastavi koordinaciju aktivnosti na provođenju ovog plana, kao i da objedini sve pojedinačne izvještaje federalnih institucija i integralni izvještaj za tekuću godinu koji će dostaviti Vladi FBiH.

(NAP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*