Protestni marš protiv G7 protekao mirno

Marš protiv samita G7 protekao je i završio mirno, nakon što su hiljade aktivista koji su krenuli iz jugozapadne Francuske, pod jakim osiguranjem, prešli u Španiju.

Regionalna policija saopćila je da nisu prijavljena hapšenja ili incidenti tokom subotnjeg marša od  Hendayea u Francuskoj do Iruna u Španiji. Iz policije su procijenili da je u maršu učestvovalo oko 9.000 ljudi.

Demonstranti su došli iz različitih zemalja kako bi zahtijevali odlučniju akciju u borbi protiv klimatskih promjena, postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini, te protestovali protiv sve većih nejednakosti u svijetu. Neki od demonstranata su nosili maske koje su predstavljale lidere zemalja G7, koji će danas u obližnjem Biarritzu održati samit, prenosi Anadolu Agency (AA).

– Previše je nejednakost u današnjem svijetu i tu sam da bih mirno demonstrirao protiv G7 i kako bih poručio liderima da ne idu u dobrom smjeru kada je riječ o klimatskim promjenama, ali i drugim pitanjima –  kazao je 30-godišnji demonstrant Gael Gilles.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*