Hiljade aktivista protestuje u blizini Biarritza tražeći od lidera G-7 promjenu politike

Hiljade aktivista okupilo se u subotu u blizini francuskog obalnog odmarališta Biarritz kako bi protestovali protiv ekonomske i klimatske politike koju vode vodeće svjetske industrijske zemlje i promovirali alternative, javlja Reuters. Demonstranti su se okupili u obližnjem gradu Hendaia na francuskoj granici sa Španijom kako bi, uopćio je 48-godišnji Alain Missana u žutom prsluku, “najvišim kapitalističkim čelnicima pokazali da se borba nastavlja”.

Žuti prsluci su simbol antivladinih demonstracija koje se mjesecima održavaju u Francuskoj. Osim njih, demonstrantima su se pridružili aktivisti za zaštitu okoliša i baskijski separatisti.

“Sve je više novca za bogate, a ništa za siromašne. Vidimo kako amazonska prašuma gori i kako se arktički led topi. Čelnici će nas čuti “, poentirao je Missana.

Demonstranti su mahali raznovrsnim zastavama, od onih za prava homoseksualaca do onih za prava Palestinaca.

Njihove poruke bile su upućene isključivo čelnicima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Kanade, Japana i Italije koji danas trebaju započeti trodnevne razgovore.

Demonstranti su marširali pod svijetloplavim ljetnim nebom od grada Hendaia do grada Irun u Španiji, nekih 30 kilometara južno od Biarritza, mjesta gdje se održava G-7 samit.

Više od 13 hiljada policajaca, uz podršku vojnika, osigurava samit u Biarritzu, naročito nakon jučerašnjeg incidenta u kojem su demonstranti povrijedili četiri policajca.

Demonstranti su pristigli iz svih dijelova Francuske, pa i preko granice, gdje su baskijski separatisti također željeli pokazati svoju solidarnost.

“Demonstracija counter-G7 je u ovoj baskijskoj regiji i želimo da ljudi vide da smo i mi dio toga”, rekao je Alfredo Akuna, 46-godišnji inženjer iz San Sebastiana koji je nosio tradicionalnu baskijsku odjeću.

“Sudjelovali smo u mnogim pokretima, uključujući antikapitalizam i antifašizam, zato je važno biti ovdje da to pokažemo.”

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*