Izveden prvi zahvat u UKC Tuzla: Djeci kojoj je potrebno omogućene usluge oralne hirurgije pod punom anaestezijom

Nakon potpisanog sporazuma između Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, Stomatološke ordinacije “Dental Centar Alma” i Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla omogućene su usluge oralne hirurgije za djecu sa invaliditetom i teškoćama u razvoju.

Prvi takav zahvat izveden je prije par dana u Dnevnoj bolnici Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla i tom prilikom je desetogodišnjem pacijentu, u opštoj anesteziji, urađena sanacija šest stalnih zuba i ekstrakcija dva mliječna zuba.

Planirani zahvat je protekao uredno i pacijent je nakon propisanog oporavka u Dnevnoj bolnici otpušten kući.

Usvajanjem ove procedure djeci s invaliditetom i teškoćama u razvoju omogućena je kompletna sanacija usne šupljine u općoj anesteziji, što znači da će im biti popravljeni svi karijesom promijenjeni zubi, te izvađeni svi zubi koji se zbog karijesa ne mogu sanirati.

Za pristup ovoj proceduri potrebno je da se roditelji i staratelji djece sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju, sa stomatološkim nalazom, prvo obrate Službi za pravne poslove Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, a nakon toga osoblju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla radi zakazivanja termina stomatološkog tretmana – navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*