Macron: Udaljiti Rusiju od Evrope izvorna je strateška greška

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za  Evropu da se približi Rusiji – da je drži u njenim zapadnim granicama, da provjerava njene globalne ambicije i da izbjegne da bude uvučena u novi Hladni rat.

Macron nije direktno rekao da li želi da EU ukine sankcije uvedene Moskvi nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine, žarišta napetosti između Istoka i Zapada u proteklih pet godina. Kazao je, međutim, da nove sankcije “nisu u našem interesu”.

U širokom diplomatskom govoru u utorak koji se dotakao brojnih tema,  Macron je skicirao ulogu Francuske kao balansirajuće sile – između Rusije i njenih suparnika, između SAD-a i Irana, između bogatih i siromašnih zemalja.

– Udaljiti Rusiju od Evrope izvorna je strateška greška – kazao je Macron.

Evropske “slabosti i greške” pomogli su Rusiji da ojača svoje savezništvo s Kinom i obnovi svoj uticaj u Siriji, Libiji i širom Afrike, tvrdi francuski čelnik.

– Nije u našem interesu da budemo slabi ili da osjećamo krivicu, u našem je interesu da zaboravimo nesuglasice i da ponovo prigrlimo jedni druge – kazao je Macron, ali je dodao da “evropski kontinent nikada neće biti stabilan, nikada neće biti siguran ukoliko mi ne pacifikujemo i pojasnimo naše odnose s Rusijom”, prenosi AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*