Ministar iz RS-a potpisao memorandum s ruskom vojnom korporacijom Ministar iz RS-a potpisao memorandum s ruskom vojnom korporacijom

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) Vjekoslav Petričević danas je u Moskvi potpisao memorandum o namjerama za saradnju u oblasti tehnološkog razvoja i inovacija sa predstavnicima ruske državne korporacije “Rostex“.

U pitanju je ruska korporacija osnovana 2007. godine, čija je djelatnost proizvodnja i izvoz visokotehnoloških industrijskih proizvoda za civilne i vojne namjene. Sastoji se iz više od 700 vojnih organizacija koje su trenutno dio 11 holding kompanija koje rade u vojno – industrijskom kompleksu i tri holding kompanije koje su dio civilne industrije.

Iz enitetskog resornog ministarstva navode da su Petričević i predstavnici kompanija iz RS prisustvovali otvaranju Međunarodnog vazduhoplovnog samita „MAKS- 2019“.

“Kontakti koje smo uspostavili sa ruskim kompanijama će omogućiti razmjenu iskustava, razmjenu osoblja, zajednički dizajn, proizvodnju i implementaciju visokotehnoloških dobara i usluga”, rekao je Petričević, navodi se u saopćenju.

Portfolio “Rostex“-a uključuje brendove kao što su “Avtovaz“, „Kamaz“, Koncern Kalašnjikov“,”Ruski helekopteri“, “VSMPO Avisma“, te „UralVagonZavod“.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*