Nakon trovanja hranom u Srebreniku u bolnici 10 osoba, inspekcija pregledala fast food

Na području općine Srebrenik zvanično je proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom, a u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli trenutno je hospitalizirano 10 osoba. Ova informacija za Klix.ba potvrđena je iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

U lokalne domove zdravlja u Tuzli, Srebreniku, Gradačcu u Gračanici do jučer se javila 71 osoba sa simptomima trovanja hranom. Zajedničko im je bilo konzumiranje hrane u objektu brze prehrane Fresh u Srebreniku.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK Blaško Topalović za Klix.ba je kazao da se trenutno prikupljaju egzaktni podaci koliko je osoba do danas potražilo ljekarsku pomoć.

“U Klinici za zarazne bolesti u Tuzli hospitalizirano je deset osoba, a ostali pacijenti su uz pruženu pomoći u službama hitne medicinske pomoći domova zdravlja i na Klinici za zarazne bolesti vraćeni kući”, istakao je Topalović za naš portal.

Topalović ne očekuje da će epidemija trajati dugo, s obzirom na to da se prvi simptomi trovanja hranom javljaju relativno brzo.

Objekt brze prehrane Fresh u kojem su građani konzumirali namirnice koje su izazvale trovanje hranom danas ne radi.

Iako se nezvanično kao uzrok trovanja građana navodi konzumacija majoneze, Topalović kaže da je još uvijek rano govoriti konkretno o tome.

“Sanitarna inspekcija je obavila svoj dio posla, uzeti su određeni uzorci hrane i predmeta opće upotrebe. U uspostavljanju etiološke dijagnoze svakako će nam pomoći i Klinika za zarazne bolesti, odnosno Zavod za mikrobiologiju koji će nakon analiziranja uzetih uzoraka od hospitaliziranih bolesnika, definitivno potvrditi uzrok i put prenosa”, naglasio je Topalović.

Najveći broj pacijenata sa simptomima trovanja hranom dolazi iz Srebrenika, zatim Gradačca, Gračanice i Tuzle.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*