Seizmolog Ivan Brlek: U narednom periodu neće biti jakih zemljotresa u BiH

Zemljotres jačine 4,7 stepena Richterove skale pogodio je danas šire područje Tuzle. Seizmolog Ivan Brlek rekao je za portal Klix.ba da je uobičajeno da se na ovom području periodično dešavaju nešto veća podrhtavanja tla, ali i to da ih neće biti u narednom periodu. Epicentar današnjeg zemljotresa je zabilježen šest kilometara sjeverno od Mramora, u blizini Tuzle, na dubini od deset kilometara, a o jačini potresa dovoljno govori informacija da se on osjetio u mnogim gradovima BiH, ali i u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji.

“Ovaj zemljotres je bio nešto jači nego prethodni koji se desio prije otprilike mjesec, ali ne bi trebalo biti bojazni da će se uskoro ponoviti. Zemljotresi imaju tzv. povratni period, tj. vrijeme za koje se nakupi ta seizmička energija potrebna da bi se oni ponovili. S obzirom na strukturu i sklop tih seizmotektonskih rasjeda ne očekujemo jače zemljotrese u narednom periodu”, kazao je za Klix.ba seizmolog Ivan Brlek.

On je naglasio da nakon jakih zemljotresa, posebno onih čija magnituda prelazi 5,5 stepeni Richterove skale, dolazi do tzv. after šokova, tj. dolazi do smirivanja tla, ali kaže da je i u tim situacijama, iako rijetko, moguće da dođe do potresa.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*