Vranduk: Stanovnici zabrinuti za sigurnost djece koja polaze u školu

Stanovnici naselja oko tunela Vranduk zabrinuti su za sigurnost djece, koja od ponedjeljka polaze u školu. Tvrde da investitor Javno preduzeće Ceste Federacije BiH nije ispoštovao sporazum postignut prije devet mjeseci sa Gradskom upravom Zenica i mještanima. Ukoliko ne dođe do vidljivih pomaka, najavljuju radikalne poteze.

Mještani Vranduka i Koprivne zabrinuti su i uznemireni. Počinje nova školska godina, a investitor rekonstrukcije tunela Vranduk – Jаvno preduzeće Ceste Federacije, uprkos potpisanom sporazumu, nije uradio nekoliko bitnih stvari na zaobilaznim putevima, koje se tiču sigurnosti.

Stanje je vrlo teško, evo vidite prolaze ovuda, a ovdje je mjesna škola i bojimo se da će stanje biti sve teže i teže, a što se tiče cesta Federacije ništa nam ispoštovali nisu. Jesu jedan dio ispoštovali sanaciju klizišta, a ono ostalo ništa.

Ja prvi imam četvero unućadi. Ne bih dozvolio da ikako pustim dijete 4 kilometra da se vlada sa kamionom od 30 tona. Potrebno je da se pod hitno uradi asfalt, proširenje metar, da se sasjeće šuma, da se dijete ima gdje sklonit, da se naprave 2,3 parkinga gdje će se mimoić.

Mještani upozoravaju i na prekomjerno saobraćanje teretnih vozila na putevima koji nisu predviđeni za takav saobraćaj. Osim puteva, već su primjetna oštećenja i na privatnoj imovini.

Sav saobraćaj koji treba ići na Tetovo i Zenicu ide ovuda kroz Novi Vranduk i uključuje se na Magistralu što je za nas pogubno, pucaju kuće, pucaju betoni.

U Javnom preduzeću Ceste Federacije kategorično odbijaju optužbe mještana. Naglašavaju da su do sada u implementaciju sporazuma sa mještanima uložili oko 1,5 miliona KM. Veliki dio predviđenih poslova je završen, dok je dio u fazi izrade dokumentacije

Redovno održavanje se izvodi u kontinuitetu, a hitne mjere sanacije oštećenja na regionalnoj cesti R445 završene su početkom mjeseca jula. Ovdje moramo naglasiti da je ustvari izvršena rekonstrukcija na većini oštećenja na regionalnoj cesti, za što su izdvojena velika financijska sredstva. Promet svih učesnika u saobraćaju, u toku izvođenja radova, vrši se shodno okolnostima na terenu. Pješački promet se odvija u okolnostima kao i što se odvijao i prije početka radova.

Sa skupa upozorenja, kako su ga nazvali, mještani Koprivne, Vraduka i drugih naselja koja su ugrožena preusmjeravanjem saobraćaja oko tunela Vranduk, poslato je posljednje upozorenje. Ako se u narednih sedam dana ne počne užurbano raditi na stvaranju bezbjednijih saobraćajnih uvjeta kroz njihova naselja najavljuju rigoroznije mjere, a nije isključena ni potpuna blokada saobraćaja na zaobilaznici.

(Izvor: BHRT/Harun Bošnjak)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*