Danas počinju Međunarodni književni susreti Cum grano salis

Ovogodišnji, 19. Književni susreti Cum grano salis, održavaju se u Tuzli, u periodu od 4. do 7.9.2019. Već od srijede, 4.9. počinje bogat program, ispunjen brojnim promocijama knjiga i autora, a ove godine, organizator, Grad Tuzla, je uveo i novinu u programu, biće predstavljeni i svi romani koji su ušli u uži izbor za Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Sve promocije, planirane za srijedu, 4. septembar održaće se u prostorijama Međunarodne galerije portreta, a ulaz za sve posjetioce je slobodan.

–  Prva promocija planirana je za 17:00 sati. Riječ je o promociji knjige Hatidža koju je napisao pjesnik, esejist, književni kritičar i prevodilac, ovogodišnji predsjednik žirija za dodjelu Nagrade Meša Selimović, Mile Stojić. Knjiga Hatidža jedna je pjesma u devetnaest odjeka posvećena Srebreničkoj majci Hatidži Mehmedović koja je za Stojića antička heroina našeg vremena. Na dan kad je stigla vijest o smrti Hatidže Mehmedović, u znak pijeteta Stojić je  na svoj Facebook profil postavio pjesmu Hatidža koja je zatim postala viralna i prevedena na skoro dvadeset jezika svijeta. Rijetko je koja pjesma na našem jeziku prevedena na toliko svjetskih jezika. Devetnaest prijevoda objedinjeni su zatim u knjizi Hatidža čiji će tiraž biti poklonjen Memorijalnom centru u Potočarima.  O knjizi će, pored autora, govoriti Hadžem Hajdarević. Knjiga je iz štampe izašla 2019.
– Na drugoj promociji, u 18:00 sati  pjesnik, esejist, prozni pisac, i selektor za Bosnu i Hercegovinu ovogodišnjih Književnih susreta,  Hadžem Hajdarević predstaviće svoju knjigu Arabeske od vode  (Rubaije) U zbirci rubaija – Arabeske od vode  je deset ciklusa, svaki po četrdeset pjesama: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija. Ova vrtoglava pjesnička avantura sa starom a neumrlom formom perzijske četvorke, s njezinim bejtovima i njihovim kompliciranim rimama, vanjskim i unutarnjim je već na prvo čitanje – događaj. O knjizi Arabeske od vode govoriće Sead Usić i Elvir Musić. Knjiga je iz štampe izašla 2019.
– U 20:00 sati planiran je Razgovor sa književnicom Martinom Mlinarević Sopta. Razgovor će voditi Kristina Ljevak. Martina Mlinarević Sopta je kolumnistica, pjesnikinja i društveno angažovana aktivistkinja koja je objavila Firentinske suze (2005.), Otok u prosincu (2006.), Neprocjenjivo (2013.), Ljetos i drugi ledovi (2017.) te Huzur (2018.).  Martina Mlinarević aktivno piše na svojoj Facebook stranici koju prati više od 123.000 ljudi.

Evo Programa i za naredne dane:

Četvrtak, 5. 9. (Atelje Ismeta Mujezinovića)

12:00 Mića Vujičić: Unutrašnjost (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

13:00 Josip Mlakić: Skica u ledu (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

18:00 Marko Šelić Marčelo: Malterego: Knjiga druga: Higijena nesećanja

Moderatorica: Kristina Ljevak

20:00 Mirjana Đurđević, Branko Mlađenović: Bunker swing i Bunker Patka

Promotori: Vladimir Arsenić, Srđan Srdić

Petak, 6. 9. (Atelje Ismeta Mujezinovića)

12:00 Senka Marić: Kintsugi tijela (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

17:00 Julijana Adamović: Divlje guske (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

18:00 Adnan Hamidović Frenkie: Koraci

Promotori: Andrej Nikolaidis, Boris Lalić

20:00 Emir Imamović Pirke: Terorist (roman nominovan za Nagradu “Meša Selimović”)

Moderatorica: Kristina Ljevak

Subota, 7. 9. (Atelje Ismeta Mujezinovića)

11:00 Dva književna života, rođendana i jubileja: Pjesničko čitanje Bisere Alikadić i Adise Bašić

Uvod i moderacija: Anisa Avdagić

14:00 Dževdet Tuzlić: Život na stiku

Promotori: Boro Kontić, Zija Dizdarević, Marko Divković, Nail Kurtić

(Narodno pozorište Tuzla)

20:00 Ceremonija dodjele Nagrade “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*