Predstavljen priručnik o policijskom postupanju kod krivičnih djela nad LGBTI osobama

Bez obzira na mišljenje o LGBTI populaciji, na ideološki, vjerski ili neki drugi stav, bosanskohercegovačko društvo ne smije dozvoliti govor mržnje i nasilje, poručila je direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović-Hadžiabdić.
Ona je danas u Sarajevu predstavila publikaciju “Policijsko postupanje u slučajevima krivičnih djela počinjenih iz mržnje nad LGBTI osobama: Obuka za profesionalni policijski odgovor”, gdje je kazala da priručnik predstavlja sredstvo za obuke, profesionalan policijski odgovor na govor mržnje koji je, kako je navela, evidentno prisutan u bh. društvu.

“Objavljianje ovog priručnika proisteklo je iz potrebe da skrenemo pažnju nadležnih organa i javnosti na pitanja prevencije i zaštite krivičnih djela počinjenih iz mržnje”, naglasila je Filipović-Hadžiabdić.

Zahvalila je Islamskoj zajednici u BiH koja je pozvala na nenasilje tokom povorke ponosa planirane u nedjelju.

“Naši privatni stavovi ili vjerski su samo naši stavovi”, istakla je Filipović-Hadžiabdić.

Suvada Kuldija iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je naglasila važnost edukovanih policijskih službenika.

Podsjetila je na edukaciju od prije dvije godine, u okviru koje su predstavnici Sarajevskog otvorenog centra razgovarali s policijskim službenicima te predstavili probleme sa kojima se susreću.

“Vrlo je bitno da imamo osobe koje razumiju problem i da imamo informisanu javnost u pogledu ovih krivičnih djela”, rekla je Kuldija.

Objavljivanje priručnika rezultat je saradnje Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH sa Odjeljenjem za seksualnu orijentaciju i rodni identitet (SOGI Unit) Vijeća Evrope u Strazburu.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*