U Predstavinčkom domu BiH predložena legalizacija kanabisa u medicinske svrhe

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Saša Magazinović kazao je danas kako će predložiti legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe.

– U ovom trenutku više od 10.000 bh. građana se liječi koristeći kanabis, a država po tom pitanju ne radi ništa, iako su preporuke svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis legalizira u medicinske svrhe. U našoj državi od oboljelih su napravili kriminalce i krijumčare, jer ulje kanabisa nabavljaju iz drugih zemalja gdje je to legalno, boreći se za živote, svjesni da im država neće pomoći – rekao je Magazinović.

On je dodao kako država potiče crno tržište, istakavši kako se u neke od preparata stavlja olovo radi težine, tako da ulje kanabisa postaje pet puta skuplje.

Prema riječima Irfana Ribića, predstavnika Udruženja “KanaBiH”, izlječenje uljem kanabisa je moguće. On je naveo kako je 2007. godine obolio od multiple skleroze te da je ulje kanabisa efikasno utjecalo na njegovo liječenje. Sve je, kako je naveo, iznio javno, uprkos tvrdnjama ljekara da “neće uspjeti”.

– Ako nekome zaista može pomoći ulje kanabisa, hajmo mu pomoći, pozivam javnost, nemojte da se nekome nešto desi ako ulje kanabisa može pomoći, iskoristite ga – rekao je Ribić. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*