Učitelji i nastavnici u cijeloj FBiH u srijedu će obustaviti nastavu na 30 minuta

Prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u srijedu će održati polusatni štrajk upozorenja kako bi se solidarisali s kolegama iz Unsko-sanskog kantona koji su u generalnom štrajku već drugu sedmicu. Kako nam je rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS Saudin Sivro, štrajk će biti održan u terminu od 10:30 do 11 sati.

“Poslali smo dopis Vladi i Skupštini KS da ih upozorimo na održavanje štrajka i da ih zamolilo da učine sve što mogu te apeluju na Vladu USK da udovolji minimalnom zahtjevu prosvjetnih radnika, a to je da budu ravnopravni jer državni službenici u USK imaju veći koeficijent od prosvjetnih radnika”, rekao je Sivro.

Ukoliko se ne dođe do rješenja i Vlada USK ne odluči pregovarati s prosvjetnim radnicima, sindikati koji zastupaju prosvjetne radnike u FBiH će razmotriti opciju generalnog štrajka na nivou cijele Federacije BiH.

“Danas se to dešava u USK, a sutra se može desiti u bilo kojem kantonu”, naglasio je.

Termin štrajka je u vremenu velikih odmora tako da učenici ne ispaštaju, a u vrtićima će u tom periodu biti reducirane aktivnosti. Roditeljima je poručio da mogu biti mirni jer će djeca biti sigurna i zbrinuta.

U srijedu će u Bihaću predstavnici tri sindikata obrazovanja iz tri kantona održati konferenciju za novinare i obići prosvjetne radnike u školama. Sivro i njegove kolege se nadaju kako će Vlada FBiH izvršiti pritisak na Vladu USK s obzirom na to da su u njoj i njihove stranačke kolege.

“Nijedna vlada u USK nije preživjela štrajk prosvjetnih radnika. Prije nekoliko godina imali smo štrajk koji je trajao 41 dan. Kada smo se podigli u cijeloj FBiH i donijeli odluku da ćemo obustaviti nastavu, sljedeći dan štrajka je prekinut jer je Vlada USK shvatila da nanosi štetu ne samo u USK, već svim građanima BiH. Pozivam one stranke koje su u Vladi USK, a participiraju u vladama na državnom, federalnom ili kantonalnom nivou da narede svojim kolegama da riješe ovaj problem jer djeca trpe”, kazao je Sivro.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*