Rudari sutra ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, pripremaju i generalni štrajk

Predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić u izjavi za Klix.ba je kazao da će se rudari sutra u 10 sati okupiti ispred zgrade Vlade FBiH gdje će mirnim protestom iskazati nezadovoljstvo zbog današnjih zaključaka sastanka koji je održan u zgradi Vlade FBiH. Husić je kazao kako su današnji zaključci sastanka doprinijeli tome da rudari ustraju u svojim namjerama te da se sutra u 10 sati okupe ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

“Mi ćemo 11. ili 12. imati sjednicu upravnog odbora, a danas će se uputiti skraćeni prijedlog za upravni odbor. Već sve komuniciramo i kreiramo za generalni štrajk koji smo najavili za 13. septembar. Rudari u Brezi i Zenici imat će podršku i drugih rudnika u koncernu Elektroprivrede”, izjavio je Husić.

Dodao je da su rudari došli do takve situacije gdje do kraja žele vidjeti da li postoje rješenja te na koji način se to može riješiti.

“Rudnici su potreba Federacije Bosne i Hercegovine i želimo vidjeti da li je ovo nedovršena misao Koncerna EP BiH što nas može održati u životu. Moramo analizirati i aktuelne odnose, veleprodajnu cijenu koja se isporučuje prema EP BiH, a koja se godinama nije mijenjala”, dodao je Husić.

Istakao je kako je i sam čuo kako bi moglo doći do zatvaranja rudnika Stranjani i Stara jama, ali da će oni učiniti sve da sve u rudnicima bude sigurno. Rudari redovno obilaze rudarske objekte, paze da se ne otuđi oprema, ali i da se svi daljnji koraci maksimalno ozbiljno moraju shvatiti.

“Sve što se bude dešavalo u narednom periodu mora biti maksimalno ozbiljno, odgovorno i realizovano. Nije nam drago što je situacija ovakva kakva jest, ali idemo potpuno jasno u realizaciju odluka koje smo usvojili. Sutra smo pred Vladom FBiH, a 13. septembra je štrajk”, zaključio je Husić.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*