Mještani Kojšina zadovoljni do sada urađenom sanacijom

Borić i Kojšino još uvijek zbrajaju štete. Pet stambenih objekata je potpuno srušeno, na njih 150 je prijavljena šteta, a pomjeranje tla moglo bi ugroziti još oko 50 domaćinstava. Kako ne bi došlo do neželjene katastrofe, ulažu se maksimalni napori na saniranju terena.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Centar Emira Hamzića, tlo se još uvijek nije smirilo i pokušava se spasiti sve što je u ovom momentu moguće. “U saradnji sa Općinom Tuzla, načelnikom Jasminom Imamovićem, općinskim službama, civilnom zaštitom, Crvenim križem, pokušavamo pomoći svima. Uključio se i OSCE, tako da pomoć dolazi sa raznih strana. Trudimo se i da napravimo dobru bazu podataka. Nastojimo na što korektniji način podijeliti tu pomoć, kako bi ona otišla na pravu adresu. Volio bih kada bi građani, koji nastoje na bilo koji način da manipulišu ovom situacijom, da se suzdrže, jer sada nam treba prisebnost, da budemo zajednica koja dobro funkcioniše, da se pomogne osobama koja su zaista ugrožene”, rekao je Hamzić.

Pomoć nadležnim općinskim službama pružaju Oružane snage Bosne i Hercegovine, a prema riječima kapetana Nedima Pečenkovića, trenutno se uz nadzor geologa, radi na ravnanju terena i prokopavanju odvodnih kanala. “Na lokalitu klizišta na Kojšinu rade 22 pripadnika Oružanih snaga BiH. Radi se punim kapacitetom. Do sada nije bilo većih problema i imamo punu podršku civilnih struktura vlasti”, istakao je Pečenjković.

Uspjeli smo zateći samo nekoliko mještana, s obzirom na to da su svi sa ovog lokaliteta dobili preporuku za iseljenje. Oni ističu da su zadovoljni do sada urađenim poslom. “Mislim da se na ovom klizištu najviše radi, vatrogasci su bili na terenu, kako bi iscrpili ukupno 11 bunara. Zateže se teren, a nakon ovoga trebala bi izaći i komisija, kako bi vidjeli šta i kako dalje”, kazao nam je Faik Šećerbegović.

“U početku je ovdje bila katastrofa. Mi smo počeli ručno da radimo na sanaciji, dok nisu došle mašine. Za sada je dobro i suho. Dolazili su iz civilne zaštite sa volonterima. Ukoliko se teren sanira kako treba, onda neće biti problema za ove kuće. Ja sam zadovoljan ovim što se radi, bili ste gore, znate kako je bilo”, rekao je Mirsad Saletović čija kuća je ugrožena ovim klizištem.

Kako smo doznali, u narednim danima će se nastaviti sa radovima istim intezitetom, dok se u potpunosti ne riješi problem ovog tuzlanskog naselja.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.