Vrhovni sud odobrio primjenu novog Trampovog pravila o azilu

Američki vrhovni sud odobrio je zahtjev administracije predsjednika Donalda Trampa (Trump) za potpunim provođenjem novog pravila koje bi smanjilo broj molbi za azil migranata na američko-meksičkoj granici, što je ključni element Trampove tvrde migracijske politike.

Sud je ocijenio da novo pravilo, koje predviđa da većina migranata prvo treba potražiti sigurno utočište u trećoj zemlji na putu prema SAD, može stupiti na snagu za vrijeme dok se nastavlja sudski spor koji dovodi u pitanje njegovu zakonitost, prenose agencije. 

Pravilo bi zabranilo skoro svim migrantima da traže zahtjev za azil na južnoj granici.

Pravo na azil imali bi meksički građani, a blokiralo bi gotovo sve migrante iz zemalja poput Salvadora, Hondurasa i Gvatemale da kao azilanti uđu u SAD nakon prolaska kroz Meksiko.

Američka unija za građanske slobode i drugi koji su osporavali politiku Trampove administracije na saveznom sudu smatraju da se tom promjenom krši američki zakon o migraciji.

Podsjetimo, jedan od glavnih ciljeva američkog predsjednika je smanjiti broj zahtjeva za azil, prvenstveno migranata iz Srednje Amerike, koji su u velikom broju prešli američko-meksičku granicu tokom njegovog predsjedavanja.

(Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*