Univerzitet u Tuzli: Prezentovan projekat „Dijalog za budućnost“

Projekat „Dijalog za budućnost“ koji je nastao kao zajednička inicijativa Predsjedništva BiH i tri UN agencije, UNDP-a, UNICEF-a i UNESCO-a, prezentovan je danas na Univerzitetu u Tuzli. Cilj projekta je stvoriti prostor za dijalog, koji će omogućiti proces izgradnje mira u cijeloj zemlji, promovisati suživot, i međukulturalno razumijevanje.

„Dijalog za budućnost“ podrazumjeva dodjelu oko 700.000 američkih dolara, za pojedinačne grantove namjenjenih mladima, obrazovanju ili kulturi. Kako je kazao Samir Omerefendić, regionalni menadžer UNDP-a u BiH, grant šema je postavljena široko, kako bi mladi sami definisali svoj probleme u zajednicama, i predložili rješenja.

„Svi projekti se mogu provoditi na teritoriji cijele BiH, u minimalno tri lokalne zajednice. Otvorena je mogućnost i za regionalnu saradnju, i regionalne projekte na području bivše Jugoslavije. Ovim je ostavljen prostor za kreativnost, kako bi zaista vidjeli kakvi će biti projekti, kakve ideje imaju oni koji su aktivni, i žele nešto da promjene u svojoj zajednici“, kazao je Omerefendić.

Predviđeno je da projekti traju do deset mjeseci. Iznosi za nevladine organizacije su od 30.000 do 80.000 KM, a za neformalne grupe i individualce od 5.000 do 30.000 KM.

„Organizovali smo javnu kampanju, gdje prezentujemo ovaj projekat na javnim univerzitetima. Na tri lokacije u BiH organizujemo otvorene dane, pa tako danas i u Tuzli odgovaramo na sva pitanja zainteresovanih o grant šemi. Takođe, imamo pripremljene treninge, za one koji nemaju iskustva u pisanju i sprovođenju projekata, kako bi što kvalitetnije odgovorili javnom pozivu“, dodao je regionalni menadžer UNDP-a u BiH Samir Omerefendić.

Poziv na učešće u projekatu „Dijalog za budućnost“ otvoren je 7.novembra, a prijave traju do 31.decembra ove godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*