Rudnici Zenica i Breza uplatili blizu 12,5 miliona KM poreza, dugovi i dalje vrtoglavi

Rudnici mrkog uglja u Zenici i Brezi uplatili su 12.472.863 KM od ukupnog duga Poreznoj upravi FBiH, saznaje Klix.ba.Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović potvrdio je za Klix.ba da su, nakon njegovog sastanka s direktorom RMU Zenica Nevzetom Vrškićem, sredstva uplaćena i da su računi rudnika u Zenici i Brezi deblokirani.

Uplatom je “samrtni hropac” rudnika mrkog uglja Zenica i Breza nakratko odgođen budući da su, prema proračunima portala Klix.ba, još uvijek dužni više od 183 miliona KM samo po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada.

Vrtoglavi dugovi

Rudnici u Zenici i Brezi su, prema podacima Porezne uprave FBiH iz 30. juna 2019. godine, bili dužni ukupno 195.676.074 KM po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada.

RMU Zenica je prema tim podacima četvrti na listi najvećih poreznih dužnika u Federaciji BiH s ukupno 115.833.915 KM duga. RMU Breza je na isti dan imao 79.842.159 KM duga.

Iako su sredstva u iznosu od 12.472.863 KM uplaćena radi deblokade računa, nesumnjivo je da će se dug, ukoliko se ubrzo ne iznađe rješenje, ponovo nagomilati, uz ostalo i zbog zateznih kamata koje se obračunavaju svaki mjesec.

Porezna uprava Federacije BiH podatke o najvećim dužnicima objavljuje svaka tri mjeseca. Sljedeći pregled će biti objavljen 30. septembra.

Akumulacija i kulminacija

Predsjednik Nadozornog odbora Elektroprivrede BiH Izet Žigić objašnjava za Klix.ba da je situacija u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza već godinama veoma teška i usložnjena, naročito u RMU Zenica.

“Rudnik Zenica je poslije rata u konstantnim problemima, i proizvodnim i finansijskim. U jami Raspotočje je, uz još nekoliko investicija, u septembru 2017. u rad puštena širokočelna mašina. Druga dva pogona imaju malu proizvodnju koja ne može namiriti ni minimalne potrebe u finansijskom smislu za rješavanje problematike rudnika. To je kulminiralo”, kazao je Žigić.

Navodi da je Vlada FBiH 2009. godine izmirila sve obaveze prema penzionom i drugim fondovima.

“Obaveze poslije toga nisu rješavane, odnosno rješavane su parcijalno kako je ko odlazio u penziju. Dug je akumuliran, kako prema dobavljačima tako i prema Poreznoj upravi FBiH”, objašnjava Žigić.

Struka pa politika

Izet Žigić je za Klix.ba kazao kako je zaključak Vlade FBiH, kao i Nadzornog odbora, da će se do kraja septembra 2019. godine izaći s konkretnim prijedlogom o rješavanju problema, prvenstveno u rudniku Zenica.

“Sačekat će se elaboracija stručnjaka za pogone u Raspotočju, Staroj jami i Stranjanima koji će dati odgovore na pitanja šta dalje. Prvo će struka morati dati svoje mišljenje pa će biti donesena odgovarajuća odluka na političkom nivou”, zaključio je Žigić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*