Nedžad Balkan ostaje u pritvoru u Beču, njegovi saradnici ponovo na slobodi

Deset od 11 pripadnika IDIL-a predvođeni Nedžadom Balkanom koji su uhapšeni u augustu ove godine u Beču pušteni su po drugi put na slobodu. Balkanu, kojeg austrijski mediji nazivaju propovjednikom iz Bosne, pritvor je produžen. Za dvije sedmice naći će se na optuženičkoj klupi gdje će mu biti pročitana optužnica. On se tereti da je predvodio grupu koja je podržavala IDIL. Za još jednim 42-godišnjakom se traga i za njim je raspisana potjernica.

Odluka suda u Grazu da ovu ekipu pusti na slobodu šokirala je javnost, ali i tužilaštvo po čijem nalogu su i uhapšeni. Oni su tražili da im se svima produži pritvor do podizanja optužnice, što je prvobitno i prihvaćeno, ali je advokat koji zastupa većinu osumnjičenih uložio žalbu i ona je prihvaćena za sve osim za Balkana. Za njega je sud naveo da postoji rizik da bi pobjegao, piše vn.at.

Ista grupa hapšena je i na ljeto 2018. godine. Ovo je bilo treće hapšenje. Razlog zbog kojeg su ranije pušteni na slobodu je taj što tužilaštvo nije okončana istraga u razumnom vremenskom iako je sud urgirao više puta. Tada su odlučili da ih više ne mogu držati u pritvoru.

Kao opravdanja tužilaštvo u Grazu je koristilo manjak tužioca. Slučaj je digao veliku prašinu i izazvao burne kritike javnosti.

Balkan je po ocijeni tužilaštva izuzetno opasan pripadnik selefijskog pokreta koji je trenutno nastanjen u Beču i koji, kako kažu, širi mržnju među vjernicima u džamijama.

Ranije su naveli da su Nedžad Balkan i ostali tokom proteklih godina konstantno vrbovali vjernike u okviru udruženja Jabhat al Nusra kako bi se na strani terorista IDIL-a borili u Iraku i Siriji.

Ranije se spominjalo i da je Balkan regrutovao i Mevlida Jašarevića, koji je 2013. pravosnažno osuđen na 15 godina zatvora zbog napada na Američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine.

Optužnica koja je podignuta protiv njih ima 300 stranica. Nedžad Balkan je imao bh. državljanstvo koje mu je oduzeto prije nekoliko godina, ali ga Austrijanci i dalje smatraju bh. građanom iako je rođen u Srbiji.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*