Lagumdžija u Briselu: reforme moraju biti prioritet nove vlasti

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija učestvovao je u Briselu na sastanku Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) i ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, na kojem su razmijenjena mišljenja o izvještajima o napretku za zemlje Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se u ime BiH obrati članovima Komiteta, koji ima ključnu ulogu u kreiranju i implementaciji Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP) te govorio o Izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu, njemačko-britanskoj inicijativi te regionalnoj saradnju u kontekstu nastavka napredovanja zemalja regije na putu evropskih integracija.

Lagumdžija je govoreći o Izvještaju o napretku za Bosnu i Hercegovinu podsjetio da on od bh. vlasti traži odgovor u smislu izrade Akcionog plana, kao i posvećivanje pune pažnje trima prioritetima, a to su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma javne uprave. Također, podsjetio je su Opći izbori u BiH održani 12. oktobra, a evropski izbori u maju ove godine i ocijenio da Evropska unija i BiH, s obzirom na novo vodstvo, sada imaju priliku za novi start i unapređenje odnosa.

“Prioriteti nove vlasti moraju da budu reforme u oblasti ekonomskog upravljanja, vladavine prava i bolje funkcionalnosti države, i ovo mora biti platforma za formiranje nove vlasti, a ne da se prvo formira vlast, pa naknadno priča o reformama“, rekao je Lagumdžija tokom rasprave.

Njemačko-britansku inicijativu, koja je nedavno i zvanično prihvaćena od EU, Lagumdžija je okarakterizirao kao veliku šansu za Bosnu i Hercegovinu, inicijativu koja je došla u pravo vrijeme te rekao da je ona u zemlji dobro prihvaćena. Ocijenio je da je značaj inicijative tim veći jer povezuje reforme sa napretkom koji zemlja postiže na putu evropskih integracija.

U vezi s navedenim, pozdravio je predstojeću posjetu visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini i evropskog komesara za susjedsku politiku Johannesa Hahna koji će posjetiti našu zemlju u petak i sa predstavnicima vlasti razgovarati o potrebnim reformama i inteziviranju aktivnosti na evropskom putu BiH.

Na komentare članova Evropskog parlamenta u vezi sa puštanjem na slobodu Vojislava Šešelja, Lagumdžija je rekao da je Tribunal u Hagu očigledno napravio grešku puštanjem na slobodu Šešelja i izrazio nadu da su svi naučili lekciju iz ovog.

“Nadam se da će iduća godina kada se obilježava dvadesetogodišnjica genocida u Srebrenici biti prilika da i predstavnici evropskih institucija i čitavog regiona, uključujući i Evropski parlament i sve naše susjede posjete našu zemlju i na taj način zajedno obilježe i pokažu da smo svi naučili na greškama iz prošlosti, da je pravda dostižna i da ne dozvolimo da se nešto slično bilo kad i bilo gdje ponovi u budućnosti“, rekao je Lagumdžija.

Govoreći o odnosima zemalja regiona Lagumdžija je izrazio mišljenje da su isti mnogo razvijeniji u odnosu na raniji period i mnogo više prožeti evropskim duhom saradnje i razumijevanja. Istaknuo je da su u proteklom periodu održani brojni sastanci na visokom i najvišem nivou i realizirane mnoge zajedničke aktivnosti, što je rezultiralo i postizanjem dogovora o konkretnim projektima infrastrukturnog povezivanja, što je jedno od najvažnijih pitanja za region i EU.

Svoje obraćanje Lagumdžija je zaključio ocjenom da Bosna i Hercegovina i druge zemlje Zapadnog Balkana ulaze u nove, kvalitetnije odnose sa Evropskom unijom, pri tome naglasivši značaj daljnje podrške Evropskog parlamenta njihovom evropskom putu.

“U interesu je Evropske unije kao zajednice raznovrsnosti da podrži BiH kao zajedničko društvo sa svim svojim različitostima. Više Evropske unije znači više mira, stabilnosti i ekonomskog napretka. Od izuzetnog je značaja da proces proširenja kao najuspješnija politika Evropske unije ostane prioritet“, kazao je Lagumdžija.

(RTV7/Klix)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*