Kuća kojoj su legendarni Beatlesi posvetili pjesmu pretvara se u muzej

Kuća koja je inspirisala čuvene Beatlese za njihov hit singl “Strawberry Fields Forever” treba otvoriti svoja vrata kao turistička atrakcija i centar za mlade, piše BBC News. Muzička ikona John Lennon pronašao je utočište u vrtovima kuće Strawberry Field u Wooltonu, Liverpool, još kao mladić. Ta kuća je postala orijentir za fanove Beatlesa nakon što ju je bend ovjekovječio 1967. godine.

Svake godine oko 60.000 turista posjeti Beaconsfield Road gdje je smještena ova kuća, kojom je humanitarna organizacija Salvation Army upravljala od 1936. do 2005. godine. Od tada je zatvorena.

Julia Baird, sestra Johna Lennona, izjavila je da je muzičar još kao dijete imao običaj da preskače ogradu samo kako bi došao do svog omiljenog mjesta.

“Svi smo mi kao djeca imali neko posebno mjesto, neku malu oazu mira. Da je danas John živ, mislim da bi mu se svidjelo ovo što radimo, jer on sam nije bio ‘mainstream’ i toga je bio itekako svjestan”, rekla je ona.

Centar će biti domaćin izložbe o ranom životu John Lennona i služit će za podršku mladim ljudima s poteškoćama u učenju.

“John Lennon je ovdje pronašao utočište kao dijete i to je upravo ono što želimo ponuditi otvarajući kapije Strawberry Fielda zauvijek”, istakli su iz organizacije Salvation Army.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*