Saudijska Arabija prekinula proizvodnju nafte nakon što su im dva naftna polja napadnuta dronovima

Saudijska Arabija prekinula je proizvodnju nafte i plina nakon napada dronova na dva najveća naftna postrojenja kojima upravlja državna kompanija Aramco, prenosi BBC.Ministar energetike, princ Abdulaziz bin Selman da su napadi dronovima utjecali na smanjenje proizvodnje sirove nafte za 5,7 miliona barela dnevno.

Odgovornost za napad preuzela je pobunjenička grupa Huti u Jemenu koja je kazala kako su poslali 10 dronova za napade.

Američki državni sekretar Mike Pompeo za napad je optužio Iran, kazavši da nema dokaza protiv Jemena. Saudijsci inače predvode vojnu koaliciju koju podržava Zapad, podržavajući jemensku vladu, dok Iran podržava pobunjenike Hute.

Princ Abdulaziz je kazao da će zbog napada dronovima proizvodnja nafte privremeno biti obustavljena u postrojenjima Abqaiq i Khurais. Također je poručio da će dio smanjenja proizvodnje nadoknaditi povlačenjem Aramcovih zaliha nafte. Ipak, još nije jasno na koji način će se ova obustava odraziti na globalno tržište ovog energenta.

U napadima nije prijavljena nijedna žrtva.

Pompeo se oglasio i na Twitteru, napisavši da je ovaj napad dronovima napad i na svjetsku opskrbu energijom.

Glasnogovornik pobunjenika Huti Yahya Sarea za televiziju al Misirah, koja je u vlasništvu Hutija, sa sjedištem u Bejrutu je kazao da bi se slični napadi mogli očekivati i u budućnosti te da je ovo jedna od najvećih operacija koju su Huti izvele u Saudijskoj Arabiji.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*