Beograd se danas “Ne odriče”, Prajd kreće sa Slavije

Beogradska Parada ponosa biće održana danas sa početkom u 17 časova na trgu Slavija, a učesnici će ove godine, pod parolom “Ne odričem se”, šetati do najvažnijih institucija u zemlji i ukazati na potrebu rješavanja problema pripadnika LGBT+ zajednice u Srbiji.

Prajd će početi na beogradskom trgu Slavija proglašenjem kume i kraljice Prajda, a planirano okupljanje učesnika je od 16 časova.

Jedan od organizatora Beograd Prajda Goran Miletić je ranije kazao tokom otvaranja Nedjelje ponosa da se mnogo stvari u Srbiji promijenilo, ali i da su se mnoge stvari isto tako sporije mijenjale nego što su željeli.

On je naveo da su zahtjevi Beograd Prajda ostali isti kao što je borba protiv diskriminacije i nasilja nad LGBT+ osobama, donošenje zakona o istopolnom partnerstvu, zakona o rodnom identitetu, kao i stavljanje van snage presuda iz komunističkog perioda kada su osobe koje su imale seks sa osobama istog pola bile osuđene na zatvorske kazne.

“Mnogo LGBT+ osoba su žrtve diskriminacije”, rekao je Miletić i dodao da počionioci nasilja nad pripadnicima LGBT+ zajednice moraju biti procesuirani.

Prva Parada ponosa u Beogradu bila je 30. juna 2001. godine, ali je završena neuspješno, a učesnici tog prvog Prajda su bili brutalno napadnuti i pretučeni od strane huligana.

Nakon dugo godina zabrane Parade ponosa, ona je održana 10. oktobra 2010. godine uz veliku zaštitu policije, a u sukobima huligana i policije povrijeđen je veći broj policajaca i pričinjena veća materijalna šteta u Beogradu.

Huligani koji su nasilnički divljali tog dana u Beogradu, nisu uspjeli da dođu do učesnika Parade ponosa.

Prva Parada ponosa bez većih incidenata održana je 2014. godine, kao i svake naredne godine.

Beogradskom Prajdu prethodila je Nedjelja ponosa tokom koje su održane radionice, razgovori sa zajednicom, izložbe, projekcije filmova, predstave i performansi.

Ove godine je i novina da je održan prvi Beogradski prajd pozorišni festival koji je imao tri gostujuće predstave.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.