UNDP: Predstavljanje priručnika za zaštitu od prirodnih nepogoda

Set priručnika za zaštitu od učestalih tipova prirodnih i drugih nepogoda koji obuhvataju šest najučestalijih katastrofa – poplave, požare, zemljotrese, klizišta, obilne snježne padavine i lavine, te industrijske nesreće, bit će predstavljen danas u Sarajevu, najavljeno je iz Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Set priručnika izradio je UNDP, uz podršku češkog eksperta za odgovor na katastrofe.

Set je razvijen u okviru projekta “Jačanje otpornosti na katastrofe Livna, Mrkonjić Grada i Maglaja” (IRLMM), koji finansira Češka. Cilj projekta je jačanje kapaciteta za smanjenje rizika od katastrofa u partnerskim jedinicama lokalne samouprave, sa posebnim fokusom na ranjive kategorije stanovništva.

Ključne aktivnosti projekta odnose se na institucionalizaciju softvera Sistem za analizu rizika od katastrofa (DRAS) za procjenu rizika na lokalnom nivou, ažuriranje Planova za zaštitu i spasavanje, izradu priručnika za reagovanje u katastrofama i obuke za upravljanje katastrofama za načelnike opština i štabove civilne zaštite.

Priručnik će predstaviti češki ambasador u Bosni i Hercegovini Jakub Skalnik, rezidentni predstavnik UNDP-a u našoj zemlji Stelijana Nedera, šef Odsjeka za strateško planiranje, mjere zaštite i spasavanja pri Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine Idriz Brković i direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak.

Priručnici su rađeni u saradnji sa Ministarstvom bezbjednosti, Federalnom upravom Civilne zaštite, Agencijom za vodno područje rijeke Save, Agencijom za vodno područje Jadranskog mora, Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalnim ministarstvom za zaštitu životne sredine i turizma i Federalnim zavodom za geologiju.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*