Izložba „Mir sa ženskim licem“

U Tuzli će 23. septembra biti svečano otvorena izložba “Mir sa ženskim licem”.Izložba će biti otvorena u Galeriji Ismet Mujezinović u 10:30 sati.

Izložba „Mir sa ženskim licem“ rezultat je saradnje i nastojanja ženskog mirovnog pokreta Mir sa ženskim licem i Foruma Civilna mirovna služba (forum ZFD) da u procese suočavanja s prošlošću i izgradnje mira u Bosni i Hercegovini integrišu žensku perspektivu i predstave žensku stranu priče o preživljavanju i prevazilaženju posljedica rata. Izložba govori o ženama koje su u poslijeratnoj BiH vodile male (a velike) bitke za svoja i prava drugih i obnavljale ratom razoreno društvo. Životne priče koje je tim Historijskog muzeja BiH pretvorio u izložbu su nove stranice historije ove zemlje – jedinstvene jer u fokus stavljaju žene i lično iskustvo nasuprot opštoj politici supremacije nacije i kolektiviteta nad pojedincem i marginalizacije ženskih iskustava i postignuća.

Priče predstavljene na ovoj izložbi pokazuju da žene nemaju samo ulogu žrtve u ratu i nakon ratova, već da su one i aktivne članice društva koje svojim sposobnostima, snagom i voljom pokreću pozitivne društvene promjene i vrijednosti. Ova izložba posvećena je svim ženama Bosne i Hercegovine koje se svakodnevno trude i rade na izgradnji mira. Hvala ženama koje su podijelile s nama svoje priče! Neka nam njihova iskustva budu motivacija i inspiracija u izazovima koji su pred nama!

Kustosica izložbe: Elma Hodžić
Prostorno oblikovanje i grafički dizajn: Sanja Vrzić

Katalog izložbe možete preuzeti na linku
http://www.dwp-balkan.org/cms_dwp/userfiles/file/20190307_KATALOG_MSZL_web.pdf

Izložba je javna i biće otvorena 7 dana za sve posjetioce.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*