Satler: EU najbolja ponuda za BiH, bit ćemo ovdje dugoročno

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johan Satler (Johann Sattler) održao je svoju prvu pres-konferenciju.

Na početku je istakao da je privilegija što je opet u BiH, gdje je bio i prije 20 godina.

Najnaprednija, najprosperitetnija ekonomska jedinica na planeti

– Kao mladi diplomata u drugačijem kontekstu, mnogo težem, ali od tada sam održavao kontakt s ovom zemljom. Mnogi razlozi su što sam se ovdje vratio i što se ovdje osjećam kao kod kuće. Mislim da je najvažnije gostoprimstvo, otvorenost vaših ljudi. Drago mi je što danas preuzimam dužnost na čelu Ureda EU ovdje – istakao je Satler.

Kazao je da je EU najbolja ponuda za BiH.

– Ono što možete biti sigurni je da ćemo ovdje biti dugoročno. Zašto vaši građani žele članstvo u EU. Odgovor na to pitanje je lak. To je najnaprednija, najprosperitetnija ekonomska jedinica na planeti. No, osim tih ekonomskih nadmoći, također je i značajna sila za zaštitu ljudskih prava, jednakosti i ima snažan socijalni stub – dodao je Satler, ističući da je EU nepotpuna bez BiH.

Smatra da je BiH dokazala, posebno kada su okolnosti bile teške, uprkos strukturalnim problemima, iznijeti stvar.

– Nekada je to trajalo dugo, od liberalizacije viznog režima, do zahtjeva za članstvo, ali i posljednji sporazum koji je primjer da se stvari mogu pokrenuti. Mnogo toga u BiH preostaje da se uradi, ali sve je moguće uz implementaciju neophodnih reformi. Retorika podjela preuzima javni diskurs, a zanemaruju se stvarne potrebe građane. EU želi BiH u svojoj porodici. Mišljenje EK iz maja ove godine to i potvrđuje uz pet prioriteta – kazao je on.

Očekuje da bh. institucije izrade akcioni plan za izradu plana prioriteta provođenja reformi, što bi značilo opredijeljenost da se krene naprijed.

Najvažnije je, kako je rekao, implementacija sveobuhvatnih ekonomskih reformi, nepristrasno sudstvo, zdravstvo. 

– Bosanci i Hercegovci puno uplaćuju u državnu kasu i građani očekuju da će dobiti nešto zauzvrat – dodao je Austrijanac.

Poručio je da je vladavina prava temeljno pitanje.

– BiH u svojim rukama ima mogućnost da pristupi EU. Ja i moj tim ćemo biti tu da vam pomognemo da napredujete. Radujem se bliskoj saradnji s vama. Otvoreni smo i za konstruktivne kritike. Slobodno nam recite šta možemo učiniti bolje – izjavio je novi šef Delegacije Evropske unije.

Satler je rekao da nije obeshrabren stanjem koje je zatekao.

– Da sam došao ovdje misleći da se lako mogu stvari preusmjeriti i pokrenuti, ne bih došao. Maks Veber, njemački filozof, govorio je o politici kao probijanju, bušenju debele daske, koja je u BiH često deblja nego drugdje – istakao je Satler.

Dodao je da mu iskustvo rada na Balkanu i to što je u Albaniji proveo tri godine dobra priprema za BiH i uvjeren je da može napraviti napredak.

– I tamo i ovdje i u drugim zemljama regije dovoljno je snaga koje nastoje zaustaviti htjenje i želje vaših građana za napredak. Ne interesiraju ih ove razmirice. Ovoj zemlji je potrebno puno više zajedništva, puno manje podjela. Posmatrao sam šta se dešava. što je nastavak, što već dugo gledamo, nije ništa novo. Istina je, moramo izaći iz tog začaranog kruga. Optimističan sam, mislim da se stvari mogu pokrenuti, ali nisam naivan pri tome. Ne govorim da će za dvije godine sve biti drugačije, ali sam optimističniji iz nekoliko razloga – rekao je Satler.

Jedno od očekivanja je brzo formiranje vlasti

Konstatirao je da BiH sve ozbiljnije pristupa odnosu s EU.

– Podnijeli ste zahtjev za članstvo, što je najdalji korak koji ste poduzeli, što znači da morate odgovoriti na taj zadatak, izazov. S druge strane, mi vam moramo snažnije staviti do znanja šta je to šta očekujemo. Jedno od očekivanja je brzo formiranje vlasti jer je neprihvatljivo da nema godinu nakon izbora nemamo sve vlade uspostavljene – naveo je Satler, dodajući da se zbog toga ne stvaraju nova radna mjesta, projekti se ne implementiraju… 

Apelirao je da se krene naprijed.

– Vrijeme je da zasučemo rukave i krenemo naprijed – poručio je Satler.

(Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*