Vlada FBiH podržala zaduženje od 200 miliona eura za izgradnju Koridora 5C

Federalna vlada je podržala inicijativu da kreditnim zaduženjem kod Evropske investicijske banke (EIB) budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta izgradnje dionica autoceste Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan na Koridoru 5C u iznosu do 140 miliona eura.Prihvaćena je i informacija o ovom kreditu EIB-a kao osnova za vođenje pregovora.
Konačna odluka o zaduženju će biti donesena po okončanju pregovora sa EIB-om, a krajnji dužnik po ovom zaduženju je Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar.

“Federalno ministarstvo finansija će Vladi Federacije BiH podnijeti informaciju o pregovorima kao i tekst usaglašenog ugovora izmedu BiH i EIB-a, a ovaj zaključak će dostaviti Ministarstvu finansija i trezora BiH radi provođenja dalje procedure.
Dionica Poprikuše – Nemila je duga 5,5 kilometara, što uključuje tunel Golubinja od 3,6 kilometara i trasu autoceste od 1,9 kilometara koja obuhvata dva vijadukta (106 i 108 metara), dva mosta, nadvožnjak i petlju Poprikuše, na kojoj će biti izgrađeno naplatno mjesto i centar za kontrolu prometa. Očekuje se da će prosječni godišnji nivo saobraćaja biti povećan za oko 23 posto, a postojeći put M-17 bit će povezan sa Koridorom Vc”, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Navode da dionica Tarčin – Ivan ima 6,9 kilometara autoceste, da uključuje dva mosta ukupne dužine 1,1 kilometara, odmorište u centalnom dijelu Bosne i Hercegovine, tunel Ivan od 1,8 kilometara i privremeni priključak na magistralnu cestu M-17.

“Po prijemu zahtjeva za pokretanje incijative za zaduživanje izvršena je analiza i procjena kreditne sposobnosti JP Autoceste FBiH, koja je rađena na bazi projekcije prihoda od akciza i procjene finansiranja kapitalnih rashoda iz svih izvora. Analizom su, osim već ugovorenih i zahtjevom traženih kredita, uzeta u obzir i sredstva iz ranije traženih kredita, procjena finansiranja svih kapitalnih rashoda, uključujući i rashode za projekte čija provedba još nije počela, procjena operativnih troškova i otplate obaveza po svim ugovorenim i planiranim kreditima. Na osnovu toga utvrđeno je da je JP Autoceste FBiH u mogućnosti servisirati novo zaduženje”, stoji u saopćenju.

Ističu da je analiza troškova pokazala i veoma izražen trend rasta troškova zaposlenih, operativnih i ukupnih troškova, pa je za sljedeće novo zaduženje potrebno detaljno analizirati ukupne troškove izgrađenih i ugovorenih dionica Koridora Vc, kako bi bili identificirani uzroci koji dovode do rasta troškova izgradnje u odnosu na planirane.

“U skladu s tim, neophodno je uraditi dubinsko snimanje (due diligence) kako bi bili utvrđeni uzroci nerealnog rasta operativnih troškova i osigurale mjere koje će optimizirati rast troškova, organizacionu strukturu i poslovne procese, mehanizme za strogu kontrolu operativnih troškova i dugoročnu finansijsku održivost. Danas je prihvaćeno i zaduženje Federacije BiH po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje izgradnje dionice autoceste na Koridoru Vc Putnikovo brdo – Medakovo u iznosu do 60.000.000 eura”, navodi se u saopćenju.

Ova dionica je duga 8,5 kilometara, s početkom trase na izlazu iz tunela Putnikovo brdo 2 na međuentitetskoj liniji. Dalje ide prema petlji Usora, prelazi mostom preko reguliranog korita rijeke Usora i preko mostova Kraševo, Tešanjka 1 i Tešanjka 2 dolazi do naselja Karuše. U Karušama prolazi kroz brdo i na toj lokaciji je predviđen cut&cover sistem gradnje u dužini od 220 metara.Tu će brdo biti otkopano i izgrađena konstrukcija tunela, a zatim zatrpano i dovedeno u ranije stanje.

U nastavku trasa prolazi kroz naseljena mjesta Tešanjka i Medakovo kao i nenaseljena područja i završava poslije petlje Medakovo.

“Sredstva zajma odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od jedanaest, a grace periodom od četiri godine. Federalno ministarstvo financija je zaduženo da s Autocestama FBiH usaglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će, s ciljem redovne otplate, definirati uvjete vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnoj osnovi. Data je i saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH i Podugovora o zajmu između Federacije i Autocesta FBiH za ovaj zajam i za potpisivanje ovih dokumenata ovlaštena federalna ministrica finansija. U informaciji o kreditu EIB-a je navedeno da u finansiranju dionica Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan, u skladu sa ugovorom od 12. septembra 2019. godine, učestvuje i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ukupnom iznosu od 120 miliona eura. Od toga je 70 miliona eura za dionicu Poprikuše – Nemila i 50 miliona eura za dionicu Tarčin – Ivan”, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*