Raste broj zaposlenih u BiH, ali i penzionera, nastavljen je trend poskupljenja

Nakon što SNSD prekine blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH pred državnim zakonodavcima naći će se Izvještaj Centralne banke BiH za 2018. godinu. Ovaj izvještaj između ostalog tretira stanje realnog sektora u BiH, zaposlenost, cijene i monetarne trendove. Aprecijacijom dolara najviše je pogođena Turska, čija je valuta depricirala za 28,4 posto, dok je Centralna banka Turske, da bi odbranila valutu i zaustavila odliv kapitala, referentnu kamatnu stopu sa 8 posto (25. novembar 2016. godine) podigla na 16,5 posto (1. juni 2018. godine), a potom i na 17,75 posto i na kraju na 24 posto (14. septembar 2018. godine). Ovakvo kretanje lire negativno je utjecalo na trgovačke odnose Bosne i Hercegovine i Turske, jer deprecijacija lire poskupljuje bh. izvoz u Tursku, a pojeftinjuje turski izvoz u BiH.

“S druge strane deprecijacija eura vršila je pritisak na poboljšanje konkuretnosti bh. vanjskotrgovinskog sektora. Tokom 2018. godine EUR je deprecirao u odnosu na USD za 4,4 posto, a deprecijacijaje je naročito bila izražena u maju i oktobru 2018. godine”, navodi Centralna banka BiH.

Nakon katastrofalnih poplava zabilježenih u 2014. godini, koje su imale presudan utjecaj na slabiju ekonomsku aktivnost u tom periodu, u četvrtom tromjesečju 2018. godine prvi put bilježi se godišnji pad industrijske proizvodnje. Zbog ovakvog tromjesečnog kretanju obim industrijske proizvodnje ostvaren u 2018. godini veći je samo za 1,6 posto, što је niže za 1,5 postotnih bodova u odnosu na 2017. godinu.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*