Nakon 12 godina ponovo uvedena direktna aviolinija iz Sarajeva za London

Bosanskohercegovačka aviokompanija FlyBosnia uvela je direktnu zračnu liniju iz Sarajeva za London, glavni grad Velike Britanije, i ovo je prva avionska linija koja će povezivati glavne gradove BiH i Velike Britanije nakon 12 godina, a danas je realiziran probni let čemu je svjedočila i ekipa portala Klix.ba. Avion kompanije FlyBosnia Airbus A319 poletio je sa sarajevskog aerodroma jutros u sedam sati, a na Zračnu luku Luton u Londonu sletio je tri sata kasnije, gdje su Tarik Bilalbegović, direktor aviokompanije FlyBosnia, i Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, zajedno s predstavnicima Aerodroma Luton presjekli vrpcu u znak ponovne uspostave linije Sarajevo – London.

Na prvom letu prema Londonu putnici iz Sarajeva preletjeli su Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju te kanal La Manche. Interesantno je da je navedeni avion letio na oko 11.000 metara visine i to brzinom od 850 kilometara na sat, a temperatura vazduha na ovoj visini iznosila je minus 60 stepeni Celzijusovih.

Među poznatijim putnicima koji su imali čast da budu dio ovog svečanog leta našao se i Elvedin Begić, direktor NS/FS BiH, koji je poznat i kao dugogodišnji uposlenik Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Ambasador Matthew Field je za portal Klix.ba prokomentirao da je ponovno uvođenje linije iz Sarajeva za London veliki korak za sve nas te je naglasio kako će se ovim potezom dodatno ojačati veze između BiH i Velike Britanije.

“Dvije države evidentno jačaju veze na polju turizma, kulture, stvaraju se nove konekcije među ljudima, a direktan let će pomoći u njihovom dodatnom osnaživanju. Zašto do sada nije bilo direktnog leta iz Sarajeva za London, ja zaista ne znam, znam da smo ga imali, ali mi je drago što je interes za ponovnom uspostavom dobio i svoju praktičnu realizaciju. Budite sigurni da će u BiH biti znatno više turista barem kada je riječ o ljudima iz Velike Britanije. BiH ima historiju, kulturu, planine i prekrasnu prirodu”, naglasio je Field.

Ambasador Velike Britanije još jednom je naglasio kako nije izgledno da će se uskoro drastično mijenjati pravila u vezi s viznim režimom, ali je istakao da se trude da taj režim bude što efikasniji. Kaže da više od 97 posto aplikacija za vizu bude i odobreno, što znači da je Velika Britanija otvorena zemlja i da su svi dobrodošli.

Tarik Bilalbegović, direktor aviokompanije FlyBosnia, govori kako će direktan let iz Sarajeva za London biti organiziran svaki utorak, subotu i nedjelju. On je istakao kako je uspostava linije za glavni grad Velike Britanije sastavni dio njihove kampanje u kojoj se trude povezati Sarajevo sa svim većim turističkim metropolama Evrope, ali i svijeta.

“U okviru ovog našeg projekta London je bio najveći izazov i danas smo ga uspješno odradili. Doveli smo više od 100 prijatelja, pripadnika medija i službenika turističkih agencija iz Londona u Sarajevo kako bi ovdje proveli tri dana i vidjeli naše ljepote, naše čari. Trudimo se otvoriti i taj segment. Planiramo i direktne letove za Rim sredinom oktobra koji će, vjerujem, biti puno prijatniji jer nam neće trebati vize za Italiju. Tu su i letovi za Pariz koji bi trebali započeti sredinom novembra. Dalje imamo u planu Barcelonu, Milano i Moskvu”, podvukao je Bilalbegović.

On je dodao kako se cijene za London kreću već od 11 do 50 eura u jednom smjeru, dok će 250 do 300 eura koštati povratna karta. Ističe kako je to znatno niže u odnosu na ponude drugih aviokompanija, a Sarajevo, prema njegovim riječima, ima i komparativnu prednost pošto putnici neće morati presjedati.

(klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*