Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla bi mogla postati referentni centar za operacije skolioze kičme

Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla održala konferenciju za novinare na kojoj su predstavili rezultate četiri komplikovane operacije skolioze odnosno iskrivljenja kičme koja su na ovoj klinici urađena pod vodstvom dr. Neila Davidsona i dr. Michaela Owena iz Engleske. Pacijenti su bila djeca od 12 do 17 godina starosti, a višesatni operativni zahvati su uspješno okončani, te su pacijenti u postoperativnoj fazi.
Tokom trajanja operativnog zahvata operativni tim klinike na raspolaganju je imao neuromonitoring koji prati stanje pacijenta tokom zahvata i smanjuje mogućnost nastanka oštećenja kičmene moždine.
Dr. Aleksandar Vujadinović, mr. med. sci., šef Odjeljenja za oboljenja kičme, istakao je da Klinika za ortopediju i traumatologiju za cilj ima podići kvalitet usluga i postaviti nove standarde u liječenju deformiteta kičmenog stuba, kako kod djece tako i kod odraslih, ali i postati referentni centar u BiH.
“Ukoliko posignemo cilj da formiramo referentni centar, najveću korist će imati naši mali pacijenti i njihovi roditelji. Neće biti skupih odlazaka na liječenje u inostranstvo, kao što je do sada određeni broj pacijenata morao ići u Tursku, Njemačku i druge zemlje Zapadne Evrope, nego će sva djeca sa područja Bosne i Hercegovine moći doći na našu kliniku i riješiti taj zaista teški zdravstveni problem”, istakao je dr. Alen Kamerić, načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla.
Punu podršku timu Klinike za ortopediju i traumatologiju pruža i dr. Neil Davidson, ortoped iz Velike Britanije koji je istakao da je ovo tek početak saradnje i da će on i njegov tim, kao i bolnica u kojoj radi pružiti podršku i pomoć u podizanju standarda kada su u pitanju ove procedure. “Saradnja je počela kontaktom i uz pomoć ljudi koji su dali svoj dorpinos. Dr. Aleksandar je poslao 12 slučajeva za koje nije bilo bezbjednog načina da se riješe. Za ovaj put smo doarbali tri slučaja koji su bili pripremljeni za operaciju i prošli sve protokole. Prvi slučaj je bio veliki deformitet koji smo uspjeli uz neuromonitorng dobro korigovati i isrpaviti kičmeni stub. Druga je bila još zahtjevnija i duže trajala, ali smo postigli odličan rezultat.”, rekao je dr. Neil Davidson.
Klinika za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla raspolaže sa stručnim kadrom, a ne nedostaje ni volje, problem predstavlja jedino nabavka medicinskih instrumenata poput neuromonitoringa. Ukoliko bude bilo podrške i finansijskih sredstava Univerzitetski klinički centar Tuzla bi već naredne godine mogao postati referentni centar za operacije skolioze kičme.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*