Ledena kiša i vjetar na istoku Srbije, Majdanpek tri dana bez struje

Ledena kiša i snažan vjetar izazvali su brojne probleme u istočnim dijelovima Srbije, a rudarski gradić Majdanpek u srijedu  je već treći dan bez struje zbog kvara na dalekovodu koji ekipe elektromontera nastoje osposobiti u iznimno teškim uvjetima.
Majdanpek je već treći dan bez struje, vode i grijanja, signal mobilne telefonije je slab ili ga uopće nema, ali su ospobljene veze fiksne telefonije.

Unatoč ranijim najavama dužnosnika, još nije osigurana opskrba strujom jer elektromonteri u izuzetno teškim vremenskim uvjetima nastoje osposobiti dalekovode okovane ledom u teško pristupačnim planinskim područjima ove općine.
“Vodovi idu s brda na brdo, a monteri vise na ‘kotačima’ i kontroliraju liniju. To sve zaista izgleda jezivo. Teško ih je i gledati pod takvim naletima vjetra, a ne mogu ni zamisliti kako izgleda biti gore”, izvijestio je u srijedu s terena reporter B92.
Situacija u gradu postala je utoliko dramatičnija što ponestaje i goriva za agregate, pa će biti nužna dodatna opskrba, a u Majdanpek je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu upućen još jedan agregat od 120 kilovata.
Na terenu je, kako izvješćuju beogradski elektronski mediji, “nekoliko desetaka profesionalaca koji, riskirajući živote, u iznimno teškim uvjetima” nastoje normalizirati situaciju i osigurati opskrbu.
Izvršni direktor poduzeća Elektromreže Srbije Ilija Cvijetić izjavio je agenciji Tanjugu da su, od tri dalekovoda koja napajaju Majdanpek, sva tri izvan pogona i na njima su pali stubovi.
Općinski krizni stožer u srijedu popodne je, ipak, odustao od proglašenja izvanredne situacije, izvijestila je Radio-televizija Srbije (RTS), ali je najavljena mogućnost da do kraja dana i večeras budu evakuirani najugroženiji građani Majdanpeka.
Načelnik Sektora MUP-a Srbije za izvanredne situacije Predrag Marić, međutim, očekuje da će se u Majdanpeku do kraja dana uspostaviti normalna opskrba strujom i da neće biti potrebe za evakuacijom.
Aktivisti Crvenog križa i sindikata rudara rudnika bakra Majdanpek odnijeli su u lokalnu bolnicu, samcima, staračkim i socijalno ugroženim obiteljima kruh i vodu za piće, rade rijetki dućani, ali građani nemaju novca jer ne rade banke niti bankomati.
Djelomice je uspostavljen signal mobilnih mreža, a noćas je osposobljen optički kabel koji je omogućio veze fiksne telefonije.
Pojedini građani se, kako javljaju reporteri iz Majdanpeka, žale da im je “veći problem i od struje to što nisu mogli čuti nikakve informacije”.
Mjesni dužnosnici kažu kako se “prvi put za zadnja tri desetljeća dogodilo da u jednom danu “padnu sve tri linije koje grad opskrbljuju strujom”.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*