Policija koristila suzavac, uhapšene desetine osoba

Pariska policija upotrijebila je suzavac u subotu kako bi rastjerali antivladine demonstrante koji pokušavaju oživjeti pokret žutih prsluka.

Žuti prsluci su od novembra prošle godine održavali demonstracije protiv percipirane ekonomske nepravde i vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Francuska prijestolnica je pod visokom sigurnosnim mjerama dok je nekoliko stotina antivladinih demonstranata marširalo pariskim ulicama.

Policija je koristila suzavac kako bi rastjerala male grupe demonstranata oko avenije Champs-Elysees, željezničke stanice Saint-Lazare i platoa Madeleine.

Većina demonstranata nije nosila fluorescentne prsluke zbog kojih su i dobili ime. Pariska policija saopćila je kako je uhapšeno najmanje 39 osoba.

Vlasti su rasporedile više od 7.000 policajaca i zabranile proteste na širem području uključujući predsjedničku palaču, zgradu vlade i parlamenta, Champs-Elysees, Eiffelov toranj i katedralu Notre Dame.

Brojnost pokreta žutih prsluka, koji se pojavio prije deset mjeseci, smanjena je ovog ljeta.

Protesti “žutih prsluka” u Francuskoj počeli su u novembru prošle godine zbog poskupljenja goriva, a brzo su prerasli u antivladine proteste.

Najmanje 11 osoba je poginulo, a 2.000 su ranjene tokom nereda proteklih mjeseci. Privedeno je 8.400 demonstranata, a najmanje 2.000 je zadržano u pritvoru.

(federalna.ba/AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*