Nastavnik u Iraku od Kalašnjikova napravio muzički instrument

Nastavnik muzičke kulture Majid Kazim je svoju automatsku pušku AK-47 (Kalašnjikov) pretvorio u žičani muzički instrument kojim šalje poruke mira svijetu iz Iraka koji već decenijama grca u nasilju i sukobima, javlja Anadolu Agency (AA).

Nastavnik iz Bagdada je iskoristio svoje znanje da bi automatsku pušku AK-47 pretvorio u instrument koji šalje umirujuće tonove spokoja.

U razgovoru s novinarom AA Kazim je istakao da muziku voli od djetinjstva i da u njoj pronalazi vlastitu utjehu i bijeg od svakodnevnice koja je u Iraku ispunjena nasiljem i stradanjem ljudi.

“Preživjeli smo žestok međumezhepski rat u Iraku. U tom ratu je sve devastirano. U tom ratu su ciljano ubijani piloti, pravnici, ljekari, intelektualci pa čak i trgovci nekretninama. Bila je to svakodnevnica od 2006. do 2009. godine. Moj cilj je bio da napravu koja je sijala smrt pretvorim u muzički instrument. Zvuk hitaca zamijenili su lijepi tonovi”, kazao je Kazim.

On je Kazim da je njegov glas otpora tokom godina nasilja i beznađa bilo to što je od puške i kutije za municiju napravio instrument.

“Jednostavno sam napravu za ubijanje ljudi pretvorio u napravu koja šalje poruku mira”, poručio je Kazim.

Kazim je kazao da mu je prijatelj i trgovac muzičkim instrumentima rekao da je lud što se upušta u takve igrarije i pitao ga samo da kaže koji instrument želi da mu pokloni.

On pak nije odustajao i ustrajao je u svojoj nakani da šalje poruku mira.

“Žao mi je što vlada Iraka ne podržava takve projekte koji slave mir. Vlada ne razumije muziku kao instrument mira niti želi da razumije. Okončajmo sukobe i ratove i oružje zamijenimo instrumentima mira”, kazao je Kazim.

(federalna.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*