Izložba o Tutankamonu postavila novi francuski rekord u broju posjetitelja

Izložba o Tutankamonu postavila je rekord svih rekorda u povijesti Francuske, nakon što ju je u nedjelju u Parizu razgledalo 1.42 milijuna ljudi, objavili su u ponedjeljak organizatori.

Kako bi se nosili s golemim brojem posjetitelja, organizatori su morali do devet sati navečer produžiti radno vrijeme goleme dvorane la Villette na sjeveru glavnog grada.

I raniji rekord držao je dječak faraon kada je 1.24 milijuna ljudi obišlo izložbu stoljeća “Tutankamon i njegovo doba” u Petit Palaisu 1967.

“Tutankamon: Blaga zlatnog faraona”, koju već zovu “izložbom generacije”, u London stiže u studenome.

Izložba te veličine o Tutankamonu otvorena je Londonu 1972. i u British Museum privukla 1.6 milijuna posjetitelja.

Za izložbu je prikupljeno više od 150 neprocjenjivih dragocjenosti, uključujući 60 koji nikada nisu napustile Egipat.

Iz Muzeja egipatskih starina kažu da se radi o najvećem broju artefakata koji je ikada izvezen iz Kaira.

Gotovo svih 3400 izložaka stiglo je iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir u Kairu i vjerojatno više nikada neće napustiti zemlju.

Jedna od najvrijednijih zbirki umjetnina na svijetu prebacit će se u golemi novi Veliki egipatski muzej kod piramida u Gizi koji se otvara iduće godine.

Izložba će obići još nekoliko gradova, uključujući Sydney prije nego što se 2024. vrati u Egipat. Ostali gradovi nisu otkriveni.

Svjetskom turnejom obilježit će se 100. obljetnica otkrića Tutankamonove grobnice koju je 1922. iskopao britanski arheolog Howard Carter.

(Federalna.ba/Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*