Predstavljena Jedinica žandarmerije MUP-a RS

Svečano postrojavanje Jedinice žandarmerije upriličeno je danas u Centru za obuku u Zalužanima, kod Banjaluke, čime je i zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava RS, uključujući i veliki broj ilegalnih migranata, navedeno je u obrazloženju.

Jedinica je formirana reorganizacijom interventnih snaga, odnosno Jedinice za podršku MUP-a RS, tako da je današnje svečano postrojavanje ujedno i zvanična promocija nove organiizacione jedinice u okviru entitetskog MUP-a.

Proces formiranja Jedinice žandarmerije od same najave bio je fokusu domaće javnosti, ali i stranih ambasada i Ureda visokog predstavnika, budući da je prvobitna namjera bila osnivanje rezervnog sastava policije. Takva ideja naišla je na oštre kritike, kako međunarodne zajednice u BiH, tako i zvaničnika iz  Federacije BiH koji su, kao odgovor na namjere iz Republike Srpske, najavili osnivanje rezervnog sastava Federalnog MUP-a. No, i jedni i drugi su od toga odustali.

Iz prijedloga Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima brisani su članovi koji se odnose na rezervni sastav, ali je ubrzo najavljeno osnivanje žandarmerije i to po uzoru na zemlje okruženja i šire.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*