VSTV neće danas imenovati zamjenike glavne tužiteljice Tužilaštva BiH

Iako je planirano da na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) budu imenovani zamjenici glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, to se kako saznaje Klix.ba neće dogoditi.Naime jedan od kandidata, iz opravdanih razloga, nije mogao doći na intervju pa je imenovanje zamjenika prolongirano dok svi kandidati ne budu intervjuisani. To bi se trebalo dogoditi do narednog zasjedanja VSTV-a.

Na konkurs za popunu spomenutih pozicija prijavilo se 18 kandidata, od kojih je na razgovor pozvano 16. Jedan je, u međuvremenu, odustao, dok drugi nije ispunjavao predviđene uslove. Dva kandidata dolaze van Tužiteljstva BiH, a ostali su uposlenici tog tužilaštva.

U skladu s procedurom i aktima VSTV-a nije predviđeno da kandidati za poziciju zamjenika državnog tužitelja prezentiraju vlastiti program rada, kao što je to slučaj kod imenovanja glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Ipak, članovi VSTV-a imat će pune ruke posla na dvodnevnom zasjedanju. U prijedlogu dnevnog reda je i Informacija dopis Evropske komisije, odnosno ekspertska analiza u vezi s preporukama Peer Review misije.

Kako je planirano, članovi tog regulatornog tijela razmatrat će Srednjoročni plan rada VSTV-a BiH za period 2020. – 2022. godine, kao i Statistički izvještaj o radu sudova i tužiteljstava za period 01.01. do 30.06.2019. godine.

U prijedlogu dnevnog reda je i Godišnji izvještaj o provedbi planova integriteta u pravosudnim institucijama u BiH u 2018. godini, te Informacija Komisije za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije u VSTV-u BiH o provedenim prethodnim radnjama utvrđivanja osnovanosti zaprimljene prijave.

Članovi VSTV-a bi, kako je planirano, trebali utvrditi prijedlog nadležnim organima u vezi sa njihovim predlaganjem i imenovanjem sudija Ustavnog suda Federacije BiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na tematski izvještaj Misije OSCE-a u BiH u vezi predmeta ratnih zločina pod nazivom “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH”, a u sklopu projekta – Unapređenja rada na predmetima ratnih zločina u BiH.

VSTVBiH će razmatrati i pitanja iz domena unapređenja početne obuke za novoimenovane sudije i tužitelje u okviru entitetskih centara za edukaciju sudija i tužitelja, te Informaciju o razvoju sistema mentorstva za novoimenovane sudije.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*