Prikupljeno dovoljno dokaza: Tužilaštvo TK proširuje istragu o GIKIL-u

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona prikupilo je dovoljno novih dokaza da već u oktobru donese naredbu o proširenju istrage protiv Pramoda Mittala i njegovih saradnika iz lukavačkog GIKIL-a zbog počinjenja krivičnog djela organizovani kriminal. Istraga će tako biti proširena i na ostale članove aktuelnog saziva Nadzornog odbora društva, ali i na dodatna krivična djela koja su otkrivena nakon što je Mittal pušten uz jemstvo krajem jula ove godine – piše Oslobođenje.

  • Naredba se odnosi na druge članove NO, većinom aktuelne članove ovog nadzornog organa, kako domaće tako i strane, koji dosad nisu bili obuhvaćeni istragom, ali prikupljeni su i dokazi za počinjenje drugih krivičnih djela koja su počinila dosadašnja osumnjičena lica, kazao nam je postupajući tužilac Ćazim Serhatlić, ne želeći govoriti o detaljima zbog interesa istrage.

Upravo će ovo proširenje istrage poslužiti i kao svojevrstan test za Mittala i druge, s obzirom na činjenicu da će se morati izjasniti o proširenju istrage i pozivu suda i tužilaštva.

  • Sudsko rješenje o jemstvu glasi da su oni obavezni pojaviti se na svaki poziv suda ili tužilaštva tokom istrage. S obzirom na to da će biti pozvani da se izjasne na okolnosti proširene istrage u toku oktobra, obavezni su da se jave ili će, ukoliko ne opravdaju izostanak, sredstva jemstva postati prihod Federacije BiH, dodao je Serhatlić.

Podsjećamo, indijsko-britanski milijarder, mlađi brat magnata željezne industrije Lakshmija Mittala, većinskog vlasnika ArcelorMittala, i predsjednik Nadzornog odbora lukavačkog GIKIL-a Pramod Mittal uhapšen je zajedno sa generalnim direktorom GIKIL-a Parameshom Bhattacharyyem i Razibom Dashemom, članom Nadzornog odbora, pod sumnjom da su oštetili GIKIL za najmanje 21 milion KM. Istraga u ovom slučaju je pokrenuta nakon krivičnih prijava dva izvršna direktora, podnesenih 2016. godine.

​Nakon hapšenja, Mittal i saradnici su pušteni uz jemstvo od 1,5 miliona eura, a porodica Mittal je uplatila i dodatnih 11 miliona eura na poseban račun GIKIL-a u vidu odštete za pričinjenu štetu za koju se Mittal sumnjiči da je oštetio GIKIL.

Između ostalog, osumnjičenima se na teret stavlja da su nepoštivanjem osnivačkog ugovora omogućili nanošenje štete od 21 milion KM i to na način da su upravljali većinskim dijelom kapitala iako nikada nisu investirali u fabriku onoliko koliko su se obavezali ugovorom. Zbog ovoga je nedavno održan i sastanak u Vladi TK-a, od koje je ponovo zatražen aktivniji angažman na rješenju novonastale situacije.

Dotad, iako GIKIL faktički posluje, u ovom trenutku je nemoguće ocijeniti ko je njegov vlasnik. KHK, kao suosnivač i predstavnik državnog kapitala je u stečajnom postupku, dok je Mittalov GSHL, kao predstavnik stranog kapitala, trenutno u likvidaciji i pravno ne smije polagati prava na GIKIL.

(Oslobođenje)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*