U Potočarima će 11. jula biti ukopano oko 150 žrtava genocida

U Memorijalnom centru Potočari danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici.

“Konačan program za obilježavanje neće biti usvojen do početka jula, ali ćemo do 10. jula imati zvaničan program koji će biti izložen javnosti. Što se tiče finansijske podrške mi smo uputili dopis svima, a neki su se očitovali negativno, dok su drugi sitno uplatili i bojim se da bi ovo moglo narušiti finansiranje organizacije. Ipak ćemo mi  sve organizovati bez obzira na sredstva”, izjavio je za Agenciju Fena predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje  genocida u Srebrenici Ćamil Duraković.

Na sastanku Organizacionog odbora predstavnice Udruženja Majke Srebrenice su ponovo tražile da im se oslobodi obilazak na stratišta.
Svi zainteresovani učesnici Marša mira 2014. godine mogu se sutra prijaviti na web stranici i Pododbor za Marš mira 2014. godine kreće s aktivnostima.

” Sa današnjim danom su identifikovane 123 žrtve koje će biti ukopane 11. jula u Memorijalnom kompleksu. S obzirom na dinamiku identifikacija, nismo optimisti, nadamo se nekom broju možda do 150 žrtava genocida, a identifikacije će se vršiti do 10. jula”, istakao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Potočari.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.