Parlamentarni izbori u Austriji

Građani Austrije glasaju danas na parlamentarnim izborima od kojih se očekuje da okončaju političku krizu poslije korupcionaškog skandala koji je u maju doveo do pada koalicione vlade tadašnjeg kancelara Sebastijana Kurca.

Kurcova konzervativna Austrijska narodna stranka (OVP) važi za favorita na izborima, ali za sada nije jasno da li će se on opredijeliti da obnovi koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom partijom Austrije (FPO), zbog koje je pala njegova vlada, ili će potražiti nove partnere.

Od proljetne drame i pada vlade OVP i FPO zemljom s 8,8 miliona ljudi upravlja nepartijska privremena administracija kancelarke Brižit Bierlejn, nekadašnje čelnice najvišeg suda u Austriji.

Izbori će biti i test da li se nacionalistička FPO oporavila od skandala zbog kojeg je s njenog čela poslije 14 godina otišao vicekancelar Kurcove vlade Hajnc-Kristijan Štrahe.

Štrahe je podnio ostavku poslije objavljivanja video snimka s Ibice na kojem se vidi kako on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi pristup javnim fondovima ukoliko kupi većinski dio austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju.

Zbog “afere Ibica” Kurc je raskinuo koaliciju sa Štraheovom FPO, poslije čega su se druge stranke udružile i u parlamentu izglasale nepovjerenje kancelaru.

Četiri mjeseca kasnije, ankete daju veliku prednost Kurcovoj OVP, stranci desnog centra, dok se FPO bori za drugo mjesto sa Socijaldemokratskom partijom Austrije (SPO).

Socijaldemokrate su predvodile mnoge koalicione vlade poslije Drugog svjetskog rata, ali sada, pod vođstvom Pamele Rendi-Vagner, ne stoje dobro kao nekad.

Prema nedavnim anketama, Kurcova OVP ima podršku 33-34 odsto birača, dok su i socijaldemokrate i FPO između 20 i 23 odsto.

Zeleni, koji na prošlim izborima nisu prešli cenzus, mogu da računaju na 11 do 13 odsto, dok liberalnu stranku NEOS podržava oko osam odsto birača.

Analitičar Tomas Hofer naveo je da bi Kurc u izbornoj noći mogao da se suoči “s izborom između kuge, kolere i ebole”.

Jedna opcija bila bi koaliciona vlada OVP i FPO, druga mogućnost je tročlana koalicija OVP, Zelenih i stranke NEOS, a nije isključena ni “velika koalicija” konzervativaca i socijaldemokrata, koja je vladala Austrijom u najvećem dijelu poslijeratnog perioda, dodao je on.

(Onasa/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*